Politiet overvåket demonstrasjonen som gikk fra Stortinget til Russlands ambassade i Drammensveien.

Dette preget lørdagen i bykjernen – se bildene av folkemassene

Sentrumsgatene var fylt av mennesker, veivende flagg og sterke følelser lørdag.

Publisert

Lørdag morgen ble det ukrainske flagget heist side om side med det norske på Løvebakken utenfor Stortinget

Det hører med til sjeldenhetene at Stortinget heiser andre flagg enn det norske, men denne gangen – som på samme dag i fjor – fant presidentskapet grunn til å gjøre unntak fra flaggreglementet.

Flaggheisingen har til hensikt å markere støtte til Ukraina, to år etter Russlands fullskalainvasjon i nabolandet. Med det brøt den første invasjonskrigen i Europa siden andre verdenskrig ut.

«Krigen i Ukraina har blitt langvarig. Med økte levekostnader, krig i Midtøsten og andre akutte problemer, kan krigstrettheten melde seg både hos politikere og folk flest i vestlige land. Like fullt er dette en tretthet vi ikke har råd til. Støtten til Ukraina må fortsette», skriver stortingspresident Masud Gharahkhani i et innlegg i VG.

Det norske flagget og det ukrainske flagget klare for å heises på Løvebakken utenfor Stortinget, to år etter Russlands invasjon av Ukraina.
Daniel Mikkelsen og Per Vidar Brunvold gjør seg klare for flaggheising.
Det norske og ukrainske flagget heises side om side.
Det norske og ukrainske flagget vaiet i vind ved siden av hverandre på Løvebakken lørdag.
Sårede ukrainske soldater ble hedret foran scenen under hovedmarkeringen foran Stortinget som markerte toårsdagen av Russlands invasjon av Ukraina.
En av de oppmøtte med det blå og gule ukrainske flagget over akslene.
Mange hadde møtt opp foran Stortinget.
Blått og gult dominerte på Eidsvolls plass.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var blant dem som deltok og delte noen ord med forsamlingen.
Demonstasjonstoget fortsatte gjennom sentrum og opp til den russiske ambassaden i Drammensveien.
Et gigantisk ukrainsk flagg ble båret mellom demonstrantene.
Demonstrasjonstoget på vei forbi 7. juni-plassen.
Den tidligere soldaten Bodhan Saichyshyn (midten) poserer foran det ukrainske flagget.
Bodhan Saichyshyn (t.h) holder i flagget.
Demonstasjonstoget fortsatte gjennom sentrum fra Stortinget og opp til den russiske ambassaden i Drammensveien og farget slik byen i blått og gult. Her en refleksjon i et vindu av folk og flagg.
Politiet overvåker demonstrasjonen.
En nabo vinker til det forbipasserende toget fra en balkong med ukrainske flagg.
Norske flagg var også synlige under solidaritetsmarkeringen for Ukraina.
Budskapet på plakatene var tydelig.
Den norsk-russiske foreningen SmåRådina demonstrerer foran den russiske ambassaden på toårsdagen for Russlands invasjon av Ukraina lørdag.
Bilde av den nylig avdøde russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj var å se på noen av plakatene som ble holdt frem.
Blomster utenfor den russiske ambassaden.
«Stopp krigen» ledsaget av et fredssymbol.

Krigen har hatt store menneskelige og materielle skadevirkninger for sivilbefolkningen. Noen snarlig slutt på krigen synes ikke å være realistisk.

Hovedmarkering

I minst 19 byer landet rundt – Fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord – ble det lørdag holdt markeringer til støtte for Ukraina og ukrainerne. Hovedmarkeringen fant sted i hovedstaden.

I Oslo arrangerte Den ukrainske forening i Norge, Norsk-ukrainsk venneforening og Ukrainas ambassade støttekonsert, fotoutstilling og demonstrasjon utenfor Stortinget.

Etter ett minutts stillhet for ofrene for krigen holdt utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), stortingsrepresentantene Henrik Asheim (H), Ola Elvestuen (V) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) og byrådslederen i Oslo Eirik Lae Solberg (H) appeller.

«Vi må støtte Ukrainas forsvarskamp inntil Russland forstår at makt ikke gir rett. Deretter må vi støtte Ukraina i å trygge freden», skriver utenriksminister Espen Barth Eide i en uttalelse på Utenriksdepartementets nettsider.

Alvorlig trussel

I likhet med budskap statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har kommet med flere ganger, understreker Eide at Ukrainas sikkerhet og forsvar har stor betydning for Norges sikkerhets og forsvar.

«Norge står overfor et mer alvorlig trusselbilde enn på flere tiår. Konsekvensene for vår sikkerhet som følger av utfallet av Russlands krigføring kan knapt overvurderes», skriver utenriksministeren.

«Vi må støtte Ukrainas forsvarskamp inntil Russland forstår at makt ikke gir rett. Deretter må vi støtte Ukraina i å trygge freden. Dette vil ta tid. Kostnadene vil være store», skriver han.

Etter markeringen utenfor Stortinget gikk demonstranter til plassen utenfor Russlands ambassade i Drammensveien – som enkelte liker å kalle Ukrainas plass – for å holde en kort protestmarkering.Powered by Labrador CMS