Oslo 20240216. Demonstrasjon ved Russlands ambassade i Drammensveien Oslo, i forbindelse med dødsfallet til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.Foto: Frederik Ringnes / NTB

Derfor samlet mange seg i regnet her fredag

Politiet var også på plass da et titalls personer stilte seg opp med paraplyer i regnet.

Publisert

Den norsk-russiske foreningen SmåRådina demonstrerer foran Russlands ambassade i Drammensveien i forbindelse med nyheten om at russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er død.

Politibiler utenfor Russlands ambassade i Drammensveien fredag ettermiddag.

«Aleksej Navalnyjs død er et sjokk for veldig mange, som hadde et lite håp for det demokratiske Russland. Navalnyj forblir et forbilde av et menneske med sterk tro på demokratisk, åpent og rettferdig Russland», het det i en pressemelding fra SmåRådina fredag ettermiddag.

Der oppfordret de til en demonstrasjon foran ambassaden klokken 17.00 «for å holde russiske myndigheter ansvarlig for Navalnyjs død». 

Demonstrasjon ved Russlands ambassade i forbindelse med dødsfallet til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

Anslagsvis 30–40 personer stilte med paraplyer og plakater med tydelig budskap. Senere, idet mørket falt på, økte antallet noe, til rundt 50 personer. 

En lang rekke med demonstranter og plakater utenfor Russlands ambassade.
Demonstrasjonen skjer i forbindelse med dødsfallet til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.
Politiet var på plass utenfor ambassaden.
Politi og demonstranter i Drammensveien.
Skilt med tydelig budskap.
Idet det begynte å mørkne, var fortsatt et titalls mennesker samlet.
Flere tente lys i snøen.
Tente lys i hjerteformasjon.
Et bilde
På plakatene sto det blant annet skrevet krav om å frigi alle politiske gisler.
Aleksej Navalnyj får støtte etter sin bortgang.
Både billys og levende lys lyste opp i mørket ved Drammensveien.
Politiet holder vakt utenfor ambassaden.
Den russiske ambassaden holder til i ambassadestrøket Drammensveien.

Politiet hadde også synlige ressurser på stedet.

Jevgenija Khoroltsova, styreleder i Smårådina, snakker til de rundt 50 menneskene som samlet seg ved Russlands ambassade i Drammensveien.

– Det er en utfordring for hele verden at et slikt regime finnes, og at det får holde på som det gjør, sier styreleder Jevgenija Khoroltsova i SmåRådina.

Khoroltsova sier at det skal mye til for at det kommer en ny Aleksej Navalnyj – en mann som valgte å komme tilbake til Russland i 2021, til tross for at han visste at han ville bli pågrepet umiddelbart.

– Men vi bør ikke glemme hva han gjorde for å vise hele verden at det går an, selv i et så politisk fortapt land som Russland, å prøve å gjøre mer, sier hun.

Russlands ambassade i Drammensveien har ellers vært gjenstand for en rekke demonstrasjoner mot krigen i Ukraina siden fullskalainvasjonen i februar 2022.

Powered by Labrador CMS