Det er store forskjeller mellom bydelene når det kommer til andelen i befolkningen som får arbeidsavklaringspenger.

Nesten 500 flere personer i Oslo får arbeidsavklaringspenger fra NAV

— Antallet som får arbeidsavklaringspenger i Oslo har økt med nesten 500 personer siden nyttår, forteller NAV-direktør Thone Nordlund. Bydelene Stovner, Søndre Nordstrand og Alna topper statistikken.

Publisert

Ved utgangen av mars i år fikk i underkant av 17 000 personer i Oslo arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette er en økning på 476 personer fra nyåret.

— Hovedårsaken til økningen er de nye reglene for arbeidsavklaringspenger som kom i fjor. Blant annet er karensperioden avviklet, forteller direktør i NAV Oslo, Thone Nordlund i en pressemelding.

De nye reglene innebærer at den enkelte ikke lenger må vente ett år før de kan søke om en ny periode med arbeidsavklaringspenger (karensperiode), og flere får arbeidsavklaringspenger i over tre år.

Stovner har høyest andel

Arbeidsavklaringspenger sikrer inntekten i perioder der en person har behov for hjelp fra NAV på grunn av sykdom eller skade. Som hovedregel må arbeidsevnen være nedsatt med minst 50 prosent til alle typer arbeid for å ha rett på arbeidsavklaringspenger.

Når det gjelder andelen i befolkningen som får arbeidsavklaringspenger er det store forskjeller mellom bydelene.

Stovner har den høyeste andelen med 5,5 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år. Deretter følger bydelene Søndre Nordstrand (5,3 prosent) og Alna (5,1 prosent).

Lavest andel har bydelen Vestre Aker med 2,4 prosent.

Bydelskart som viser andel av befolkningen som får arbeidsavklaringspenger.

Laveste aldersgruppen med 0,9 prosent

Nordlund forteller også at en av tre av de som får arbeidsavklaringspenger i Oslo har høyere utdanning.

— Mange av de vi hjelper ut i jobb har høy utdannelse og kan matche arbeidsgivers behov for nye medarbeidere, sier Nordlund.

I Oslo mottar 3 054 personer under 30 år arbeidsavklaringspenger. Dette tilsvarer 2,1 prosent av befolkningen under 30 år. Antallet unge som fikk arbeidsavklaringspenger ved utgangen av mars har økt med 80 personer sammenlignet med utgangen av 2022.

Aldersgruppen 50-59 år har den høyeste andelen personer som får arbeidsavklaringspenger med 4,9 prosent av befolkningen.

Deretter følger aldersgruppen 40-49 år med 4,3 prosent. Lavest andel har aldersgruppen under 20 år med 0,9 prosent.

Powered by Labrador CMS