Fire personer ble lettere skadet etter at en meget ung elev truet med kniv på skolen tirsdag formiddag. Foto: Undervisniningsbygg

Flere osloskoler får solceller

På Brynseng skole har solcellepanelene produsert langt mer strøm enn forventet i år. Og suksessen gir mersmak for Undervisningsbygg – nå skal flere Osloskoler få solcelleanlegg.

Publisert

Solcelleanlegget i fasaden på Brynseng skole produserer mye energi denne solrike sommeren, men det har vært høy produksjon også i vinter og på våren.

– I vår- og vintermånedene står solen lavere på himmelen, og siden solcellepanelene er integrert i fasaden, og ikke plassert på taket, treffer vår- og vintersolen panelene på en optimal måte, sier Marit Thorsen, kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg i en pressemelding.

Fem nye skoler får solceller

Nå skal flere Osloskoler få solcelleanlegg i sine fasader og/eller på taket. Disse osloskolene får solceller fremover:

  • Holmlia skole skal rehabiliteres, får solceller på taket og skal levere overskuddsstrøm til naboskolen Lusetjern.
  • Etterstad videregående skole skal rehabiliteres og bygges ut. Her vurderes det å installere solceller både på det eksisterende bygget og på nybygget.
  • Den planlagte Voldsløkka skole skal få solceller integrert i fasaden og på taket.
  • Nordseter skole, et rehabiliteringsprosjekt som pågår, får integrerte solceller i fasaden og på taket.
  • Slemdal skole er i gang med rehabilitering og bygging av nybygg. Nybygget vil få ca. 650 kvadratmeter solceller på taket.

Hva skjer med overskuddsstrømmen?

Men hva skjer med all strømmen som blir produsert i sommer, når skolene står tomme og energibehovet ikke er like stort? Brynseng skole selger en del av overskuddsstrømmen tilbake til nettet, men kan ikke selge over 100 kilowatt. Dette er regulert av Norges vassdrags- og energidirektorat gjennom en plusskundeordning.

Undervisningsbygg avholdt derfor i våres en konkurranse om smart bruk og lagring av solenergi. De fikk inn ti gode forslag. Vinnerforslagene gikk ut på løsninger rundt bruk av hurtiglading av elbiler, brukte elbilbatterier til lagring, hydrogenløsning og smart styring av energi. Undervisningsbygg er i dialog med vinnerne for å se på muligheten til å teste ut forslagene.

Powered by Labrador CMS