Thon hotell i Brugata. Foto: Arnsten Linstad

– Nei takk til Olav Thons private politistyrke

Thon vil ivareta sine investeringer Brugata, ikke det felles gode, når han vil jage bort de narkomane. Oslo kommune må ikke la dette skje.

Publisert

I avisen VårtOslo mandag 12. mars kan man lese at Olav Thon skal få orden i Brugata. Bakgrunnen er det åpenlyse narkotikasalget som foregår i gaten. Dette er dårlig for de tilhørende næringslokalene som Thon eier. Thon har nå sendt en forespørsel til Oslo kommune om å få leie gaten, slik at han da kan sette inn vektere som sin egen private politistyrke. La oss håpe dette aldri blir en realitet.

Først det åpenbare: Thon er ikke staten. Det er ikke hans oppgave å løse dette problemet, ei heller håndheve loven. Det er det staten som har monopol på.

Han må mer enn gjerne bidra til å løse de sosiale utfordringene som medfører at mennesker havner i tunge rusorienterte miljøer. Men da må han bruke en annen innfallsvinkel og samarbeide med seriøse aktører på dette området.

Uansett så vil ikke vektere løse problemet, de vil bare flytte det til en annen gate, som ikke Thon har økonomiske interesser i. Hvis det i det hele tatt finnes en slik gate i Oslo.

Privatisering av offentlig rom – en uheldig trend

Så til det litt mindre åpenbare: privatisering av offentlig rom. Thon eier flere bygg i denne gaten. Nå vil han altså få kontroll over gaten også. Privatisering av offentlig rom er en særdeles uheldig trend som man ser skje mange steder i verden. Dette kan medføre til redusert tilgang til området, økonomiske belastninger for bruk av området for privatfolk og ekskludering av enkelte grupper - dette tilfellet de narkomane, for å nevne noen konsekvenser.

Tillater vi det en plass, så blir det lettere for neste person eller foretak som søker å privatisere for å ivareta seg selv. For det er ikke for å være grei mot oss eller de menneskene som sliter mest her i livet at Thon ønsker å gjøre dette. Thon vil ivareta sine investeringer, ikke det felles gode.

Funker ikke å jage dem bort

Oslo kommune må ikke la dette skje. Det er helt forståelig for de næringsdrivende i Brugata at et åpenbart narkotikasalg påvirker dem. Men dette miljøet har ikke oppstått fra intet, det har bare flyttet på seg for hver gang man har valgt å løse problemet, med å jage dem bort. Men det funker jo ikke. Det må andre sosiale tiltak på plass. Ikke Olav Thon sin private politistyrke, takk.

Powered by Labrador CMS