Årets grønne forbilde i byen er Heidi Røneid, også kjent som sjakk-kommentarer hos NRK.

Duevenn og vegetar Heidi Røneid kåret til årets grønne innbygger i byen

For aller første gang er Oslos miljøpris delt med en egen seremoni i Rådhuset. – Det hun har fått til for plantebasert og miljøvennlig mat har inspirert flere tusen i Oslo til å spise grønnere. Hun er virkelig et grønt forbilde!

Publisert

Med Oslo miljøpris ønsker kommunen å løfte frem innbyggere, selskaper og organisasjoner som gjør en ekstraordinær innsats for oslomiljøet. Prisen skal stimulere til og belønne nytenkning og innsats i miljøarbeidet og som er et godt eksempel for andre.

Det er Oslos egne innbyggere som nominerer kandidater, men vinnerne kåres av en fagjury. Rusken-general Boris Hansen var den aller første vinneren av prisen, som ble delt ut i 1998.

Prisen deles ut i tre kategorier: Årets grønne innbygger, årets grønne selskap og årets frivillige organisasjon. Her er årets vinnere av Oslo miljøpris:

Årets grønne innbygger

Prisen for Årets grønne innbygger går til vegetarentusiasten og dyrevennen Heidi Røneid. Hun startet Oslo Vegetarfestival for tolv år siden og bruker fortsatt fritiden sin på å arrangere denne populære møteplassen, som inspirerer til å spise mer plantebasert mat gjennom boder med smaksprøver, kokkekurs, foredrag og debatter.

Heidi Røneid startet den svært populære Oslo Vegetarfestival for tolv år siden og står fremdeles i spissen for den.

Hun har også startet konferansen FutureFoods for å fremme fokuset på plantebasert mat i matbransjen. I tillegg har mange blitt kjent med Heidi i NRKs serie Villdyrhjerte, der hun redder og pleier skadede duer på sitt eget kjøkken, som en del av sin frivillige innsats i Fugleadvokatene.

– Det Heidi Røneid har fått til for mer plantebasert og miljøvennlig mat har inspirert flere tusen i Oslo til å spise grønnere. Hun er virkelig et grønt forbilde! sier byråd for miljø- og samferdsel, Sirin Hellvin Stav.

Årets frivillige organisasjon

Prisen for årets frivillige organisasjon går til Spearos Oslofjord, en fridykkeklubb for barn og voksne med hjerte for Oslofjorden og livet under vann.

Spearos inviterer alle som er interessert til å rydde søppel under vann og langs strandkanten og bruker sin kompetanse som marinbiologer, instruktører, ingeniører og undervannsjegere til å vekke begeistring for det mangfoldige livet i havet og inspirere til handling for å løse miljøproblemene.

Spearos kombinerer fridykking med rydding av Oslofjorden.

– Spearos Oslofjord kombinerer fridykking med ryddeaksjoner for store og små i Oslofjorden, og det gir folk en mulighet til å bidra og ta i et tak for fjorden vår. Da ser man virkelig at det nytter å engasjere seg! sier byråd for miljø- og samferdsel, Hellvin Stav.

Spearos snakker ikke bare, men gjør noe med undervannsproblemet.

Årets grønne selskap

Prisen for Årets grønne selskap går til Northern Playground, som lager kvalitetsklær med livstidsgaranti.

Det betyr at de reparerer klærne gratis eller lærer deg hvordan du selv kan reparere dem. Når klærne er helt utslitte samles de inn for å resirkulere materialene og bruke dem i nye produkter. Northern Playground tar på denne måten et stort ansvar og bidrar gjennom egen handling til å utfordre klesbransjen til å bli mer bærekraftig.

Northern Playground har lykkes med å selge og reparere slitesterke klær.

– Northern Playgrounds store fokus på kvalitet, reparasjon og materialombruk for sine klær bidrar til å utfordre og inspirere klesbransjen til å bli mer bærekraftig. De er virkelig et bevis på at en helhjertet, grønn forretningsmodell kan lykkes, sier Hellvin Stav.

Fra Northern Playgrounds utsalg ved Youngstorget.
Powered by Labrador CMS