– En trenger ikke økonomiutdannelse for å se at studiestøtten må økes og det må bygges flere boliger via Studentsamskipnadene, sier studentleder.
– En trenger ikke økonomiutdannelse for å se at studiestøtten må økes og det må bygges flere boliger via Studentsamskipnadene, sier studentleder.

Oslo er Norges dyreste by å leie bolig – studentene fortviler

Det er 30 prosent dyrere å leie en toroms leilighet i Oslo enn i resten av landet. Studentene krever økning i studiestøtten.

Publisert

Prisen for å leie en tomroms l Oslo og Bærum var 12.310 kroner per måned i 2021. Dette er 29 prosent over landsgjennomsnittet, skriver Statistisk sentralbyrå. I Bergen og Trondheim var gjennomsnittsprisen for en toroms bolig på henholdsvis 9.510 kroner og 9.780 kr i 2021.

– Årets tall fra SSB viser nå at 73 prosent av studiestøtten går til leie av bolig og at det i Oslo er enda mer, sier leder Tuva Todnem Lund i Norsk Studentorganisasjon til NTB.

Ifølge studentorganisasjonen leier 85 prosent av norske studenter i det private leiemarkedet. Med en årlig studiestøtte fra Lånekassen på 126.000 går mesteparten av dette rett til husleie.

– Studiestøtten må økes

– En trenger ikke økonomiutdannelse for å se at studiestøtten må økes og det må bygges flere boliger via Studentsamskipnadene, sier studentleder Todnem Lund og trekker fram kravet om at støtten til norske studenter bør ligge på 1,3 ganger grunnbeløpet i folketrygden og dermed opp omtrent 30.000 kroner.

Tallene fra SSB viser også at det er store forskjeller innad i byene over billigst og dyrest. Bare i Bergen er det anslått at leieprisene varierer med rundt 13 prosent fra dyrest i det sentrale Bergenhus-området og til de øvrige bydelene. Også Oslo ser en slike utslag mellom bydelene.

Powered by Labrador CMS