DEBATT

– Oslo kommune bør snarest oppheve leilighetsnormen, som blant annet innebærer at 35 prosent av boligene i indre by får være på 35 til 50 kvadratmeter, mener Maria Zähler.

– Ja til en mer singelvennlig boligpolitikk i byen vår

Det norske samfunnet er innrettet slik at de som har funnet noen å dele livet med favoriseres. Det er på tide å gjøre noe med det.

Publisert

I dag, 11. november, er de singles dag. Og på en slik dag, er det høyst nødvendig å tale de singles sak. Singelpolitikk synes nesten helt glemt i den politiske debatten i dag, men vi i Oslo FrP har tatt spørsmålet opp. Det er på tide å øke engasjementet for de singles sak.

Dette betyr spesielt mye for Oslo. Den vanligste boformen i hovedstaden vår er nettopp aleneboende. I de indre bydelene er det spesielt vanlige å bo alene. På St. Hanshaugen består så mange som 57 prosent av husholdningene av aleneboende.

Dyrere å være singel

Det er på høy tid at de singles sak blir tatt på alvor. Hvorfor er det så viktig? Jo, fordi det koster å være singel. Det er dyrere å bo, dyrere å varme opp en leilighet, og man må betale de samme avgiftene, som de tosomme kan dele på.

Dette skaper en ulikhet mellom de som av ulike grunner, og ikke så rent sjelden ufrivillig, ikke har noen å dele livet og dets utgifter med, og de som har det.

Når vi i tillegg tar med i beregningen at nettopp mange minstepensjonister og unge mennesker lever alene med mindre å rutte med, kommer urettferdigheten enda tydeligere frem. Den særskilte utgiftsbyrden er imidlertid tilstedeværende for alle singelhusholdninger

Skatteendring for aleneboende

Oslo FrP mener at det er på tide å gjøre noe med dette. Her kan både staten og Oslo kommune ta grep for å jevne ut urettferdighetene.

Oslo FrP har allerede pekt på muligheten for å gi aleneboende et større personfradrag på skatten. Mekanismen for å få dette til finnes allerede i lovverket i dag.

Betydelige kutt i avgiftene på strøm, drivstoff og matmoms vil også gjøre livet enklere og rimeligere for alle, og spesielt de single. Her leverer ikke regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett, men FrP kommer til å prioritere det.

En mer singelvennlig boligpolitikk

Det er kommunevalg veldig snart, og kommunepolitiske virkemidler må frem i lyset.

Oslo kommune bør snarest oppheve leilighetsnormen, som blant annet innebærer at 35 prosent av boligene i indre by (minus Frogner) får være på 35 til 50 kvadratmeter.

Det betyr at det bygges altfor få leiligheter i nettopp de bydelene som single søker seg til og bor i, og som single flest har råd til og fint klarer seg med. Om Oslo FrP gjør et godt nok valg, så skal den bort. En stemme på FrP, er en stemme for en mer singelvennlig boligpolitikk i byen vår.

Det norske samfunnet er innrettet slik at de som har funnet noen å dele livet med favoriseres. Det er på tide å gjøre noe med det. Vil de andre partiene ta utfordringen?

Powered by Labrador CMS