Lystoget skal gå fra Universitetsplassen til Karl Johan søndag kveld.

Her blir det et lyshav søndag kveld

Flere steder i Oslo, fra Universitetsplassen til Nieu Scene, markeres verdensdagen for selvmordsforebygging søndag.

Publisert

Den 10. september er FNs offisielle verdensdag for selvmordsforebygging. Dette setter også sitt preg på hovedstaden søndag.

610 mistet livet i selvmord i 2022, ifølge Dødsårsakregisteret. I den anledning skal det på Universitetsplassen tennes et lys for hver eneste en av de 610 som gikk bort. 

De levende lysene som hedrer de avdøde skal herfra bæres videre gjennom Karl Johans gate til Stortinget. Her skal et opprop om konkrete tiltak mot selvmord overrekkes kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Kjendiser med på opprop

Før helgen hadde 22.000 signert oppropet. Blant annet har en rekke kjendiser skrevet under på signeringskampanjen, deriblant Märtha Louise, Bård Tufte Johansen, Petter Northug, Thomas Seltzer, Else Kåss Furuseth og Cecilie Ramona Kåss Furuseth.

De to sistnevnte søstrene, som i flere år har vært sentrale stemmer når det kommer til åpenhet rundt selvmord, inviterer til et eget arrangement på Nieu SceneTorshov søndag kveld. 

Tidligere har Else Kåss Furuseth åpnet sitt eget hjem for kjente og ukjente på verdensdagen for selvmordsforebygging, men denne gangen inntar søstrene Kåss Furuseth altså humorscenen på Soria Moria med «Verdensdagen for selvmordsforebygging med Lillabolla og Storebolla».

Til inntekt for hjelpetelefon

«Selvmordsforebygging er vanskelig, og for vanskelig til å bli partipolitikk hvor vi kverrer på krona. Uansett, så savner vi nok alltid nok fokus på det i valgkampen. (LilleBolla og jeg er verken fagpersoner eller politikere. Alt vi vet er at uansett hva som hjelper, så gjør det å være sammen det hvertfall ikke verre)», heter det i Else Kåss Furuseths innsalgstekst for arrangementet, som faller på den første av Oslos to valgdager.

Det loves videre et «koselig og kanskje litt morsomt åpent hus» og understrekes det at ingen skal være redde for å være til bry.

Inntektene fra arrangementet går til Mental Helses hjelpetelefon 116123.

Else Kåss Furuseth har ved flere anledninger holdt åpent hus i anledning markeringen av verdensdagen for forebygging av selvmord. Her hjemme i egen stue. I år skjer markeringen på Nieu Scene på Thorshov.

Teaterforestilling tirsdag

På dagtid søndag er det åpen kirke i Sagene kirke. I Bøler kirke blir det førstkommende tirsdag egen teaterforestilling, «Sørgelige Greier», med fokus på tematikken.

Trenger du noen å snakke med:

  • Mental Helses hjelpetelefon 116 123
  • Kirkens SOS 22 40 00 40
  • Nødnummer 113 (ved krise og øyeblikkelig behov for hjelp)

«I anledning verdensdagen for selvmordsforebygging ønsker LEVE Oslo i år å ha et ekstra fokus på de unge og på mer forståelse av tiden etter man mister noen. Derfor ønsker vi å invitere medlemmer av LEVE med fokus på de under 36 år samt deres venner og bekjente», opplyser arrangørene av teaterforestillingen.

– Vis at du ser

– Trenden har vært stabil over de siste årene. Vi føler at det blir gjort litt for lite, til tross for at vi i Norge har en handlingsplan for forebygging av selvmord, sier leder for forebygging Nina Danielsen i Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE) til NTB.

Foreningen er opptatt av mer åpenhet rundt selvmord og ønsker både at hver enkelt og myndighetene skal gjøre med.

– Som samfunn kan vi bli mer oppmerksomme på at det er veldig store forskjeller på folk. Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg. Skap håp gjennom handling, oppfordrer Danielsen.

Verdensomspennende lystenning

LEVE oppfordrer på sine hjemmesider alle til å tenne et lys uansett hvor man befinner seg i verden.

«Hvis du er berørt av selvmord kan du bidra til en verdensomspennende lystenning på Verdensdagen for Selvmordsforebygging. Tenn et lys hjemme hos deg selv, ta et bilde av det og del det på dine sosiale medier», lyder oppfordringen.

Powered by Labrador CMS