Vilma har fulgt nøye med på vannivået i løpet av dagen. – Vi ligger jo mest utsatt til blant serveringsstedene langs Akerselva, forteller hun.

Frykter oversvømmelse: – Blå skulle vært stengt i dag, men det er bra noen er her nå

I Oslo holder mange utesteder og restauranter stengt på mandager. Da har også ansatte som oftest fri. Men på grunn av ekstremværet Hans må Blå langs Akerselva ha folk på vakt.

Publisert

Vann- og avløpsetaten (VAV) varsler at vannmengden i Akerselva nå er økt til 20 kubikkmeter per sekund. Det er 20.000 liter i sekundet. Altså 20 ganger mer enn normalen. Tirsdag kan det bli enda mer vann i den flomstor elva.

Oslo er ikke der ekstremværet Hans rammer hardest. Trolig er det i Innlandet episenteret vil være, mener meteorologene. Likevel stålsetter ansatte ved utestedet Blå langs Akerselva seg. De frykter store vannmengder inn i lokalet.

– Håper ikke det blir en demning 

– Vi skulle egentlig ha vært stengt i dag på grunn av været. Nå er det egentlig bra at vi er noen her, forteller baransatt på Blå, Vilma Wang

For hver time som har gått har også vannet steget litt om litt, forklarer baransatte Vilma.

– De fleste serveringssteder holder stengt på mandager, men så hadde det vært hyggelig å stå for husly og kaffe i dette været, sier Vilma videre. 

Vannet fra Akerselva strømmer i full fart forbi utestedet. Området er relativt frodig, med mye busker og trær. 

Men på grunn av det kraftige regnværet stiger vannivået i elven for hver time som går. 

– Vi følger nøye med på vannet. Så lenge jeg har jobbet her har det ikke vært noen oversvømmelser, men vi ligger jo mest utsatt til blant serveringsstedene langs Akerselva, sier bartenderen.

I tillegg har vannmengdene ført med seg enda et problem for utestedet.

– Strømmen i elva tok også med seg en trestamme som har satt seg fast under brua. Det er mye busker og kvist som renner ned elva i stor fart nå, og i stad fløt det et stort bord nedover. Vi håper at dette ikke fyller seg opp som en demning, sier Vilma videre. 

En trestamme med kvister satt seg fast under brua ved Blå.
Trestammen sett fra Blå.

Vilma har vært på Blå siden mandag formiddag, og hun kan se at vannet allerede har steget. 

– Det er stressende, men det er ikke så mye man kan få gjort heller. Når vannet er såpass kraftig kan det dra med seg mye. Det er naturens krefter.

– Vi har noen sluser i gulvet bak disken, men det er ment for ølsøl, sier bartenderen.

Hun foreller at hennes kollegaer også er klar over situasjonen, og at daglig leder har opprettet en dialog med bymiljøetaten for at noen fjerner trestammen som står fast under brua. 

– Vi har jo noen sekker med sand som vi har snakket om å sette frem hvis vannet begynner å trenge inn på lokalet. Men jeg vet ikke hvor mye det vil hjelpe, sier Vilma Wang videre. 

Powered by Labrador CMS