Meldinger om midlertidig utilgjengelighet og ustabilitet har preget skjermen for dem som har forsøkt å komme seg inn på Oslo kommunes nettsted tirsdag.

Bekrefter dataangrep mot Oslo kommunes nettsider – fortsatt ustabilitet

Oslo kommunes nettsider ble tirsdag utsatt for tjenestenektangrep.

Publisert

– Vi vet nå at problemene vi har opplevd i dag skyldes et tjenestenektangrep, sier etatsdirektør i utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommuneBjørn Marthinsen, i en kommentar til VårtOslo like før klokken 15.30 tirsdag etter en dag preget av ustabilitet på Oslo kommunes nettsted, som tidligere omtalt i VårtOslo.

– Situasjonen ble raskt håndtert, og det er ingenting som tilsier at informasjon har gått tapt, legger han til.

NSM: – Kjent med hendelsen

Et tjenestenektangrep er en form for dataangrep som medfører at informasjon, ressurser eller tjenester blir helt eller delvis utilgjengelige, ifølge Store Norske Leksikon.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) beskriver på sine hjemmesider tjenestenektangrep, eller eller DDoS-angrep (Distributed Denial of Service), som «lite teknisk avanserte angrep» og videre at «denne type angrep handler gjerne om oppmerksomhet snarere enn å påføre skade».

NSM ønsker på sin side ikke å kommentere angrepet på Oslo kommunes nettsted.

– Vi er kjent med hendelsen, men har ingen kommentar utover det, sier pressevakt Marit Hverven til VårtOslo.

Stortingets nettsider nede

Oslo kommune er heller ikke de eneste som har opplevd slike problemer tirsdag. Blant annet var Stortingets nettsider nede en kort stund.

Ifølge TV2, skal en hackergruppe på meldingstjenesten Telegram i en melding klokken 11.36 ha hevdet å stå bak angrepene og ha hevdet å ha rammet sidene til både Oslo kommune, Stortinget, Norske Skipsverft og Bane Nor, men sistnevnte uttaler til kanalen at deres nettside verken er eller har vært nede tirsdag. 

– Uheldig

Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kan tirsdag ettermiddag ikke dele flere detaljer om angrepet som rammet Oslo kommunes nettsider.

– Først og fremst har nedetiden vært uheldig for dem som ikke har fått gjort det de kom for å gjøre på oslo.kommune.no, sier etatsdirektør i utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune, Bjørn Marthinsen. 

– Vi opplever fremdeles ustabilitet på sidene. Dette jobber vi med å løse, fortsetter etatsdirektøren.

Like før klokken 17.00 tirsdag ettermiddag kom denne meldingen opp ved forsøk på å besøke Oslo kommunes nettsted.

Flere hacket i juli

Tidligere tirsdag formiddag bekreftet for øvrig NSM overfor Dagens Næringsliv (DN) at flere norske virksomheter har blitt hacket etter dataangrepet som ble oppdaget hos tolv norske departement i juli.

– Ja, det er andre enn Departementenes sikkerhets- og servicesenter (DSS) som er berørt. Først og fremst er det veldig mange som er sårbare, hvis vi tar det store perspektivet først. Og så er det andre virksomheter som også er kompromittert, bekrefter NSM-sjef Sofie Nystrøm overfor avisen.

NSM-sjefen vil ikke kommentere ytterligere om de rammede er private eller offentlige selskaper.

Powered by Labrador CMS