Dette er reklameskiltet til Birk Sport i grøntområdet i Frognerkilen som bymiljøetaten sier de ikke har gitt tillatelse til. Birk hevder det er en sykkelhenger med plakat på. Foto: Jens Petter Rotnes
Dette er reklameskiltet til Birk Sport i grøntområdet i Frognerkilen som bymiljøetaten sier de ikke har gitt tillatelse til. Birk hevder det er en sykkelhenger med plakat på. Foto: Jens Petter Rotnes

Birk Sport satte opp reklameskilt ulovlig, hevder det bare er en "sykkelhenger med plakat på"

Publisert

Birk Sport hevder at de kun parkerte en sykkelhenger på friområdet i Frognerkilen. — Vi har gitt beskjed om at skiltet må fjernes, sier Bymiljøetaten.

— Reklamen du viser til her er satt opp på et friområde som Bymiljøetaten forvalter. Det er ikke gitt tillatelse fra oss til å reklamere her, og vi har nå gitt beskjed til sportsbutikken om at den må fjernes, sier Bymiljøetatens presseansvarlige, Monica Olsen til VårtOslo.

Skiltet, som er festet på en sykkel med tilhenger, er plassert i det som plan- og bygningsetaten definerer som et "særlig sårbart" område. Her skal man ikke sette opp noen form for reklame, ifølge etaten.

Hos Birk Sports gründer Kai Nordgård er det likevel lite anger å spore. I følge ham er det nemlig slettes ikke snakk om noe reklameskilt.

— Sykler må stoppe av og til

— Det er ikke et reklameskilt, det er en sykkelhenger med en plakat på. Vi har kassehengere med reklame på, vi har biler med reklame på. Den er egentlig tiltenkt at man skal syke rundt med tralla på, og det er jo ikke ulogisk at man må stoppe av og til, sier han til VårtOslo.

— Den har "stoppet" i Frognerkilen siden juni?

— Jaja. De vil jo at folk skal sykle mest mulig, og da bør de være litt behjelpelige med å la folk som oss markedsføre oss litt som det her. Den nye butikken i Karenslyst allé som markedsføres har fått inn mange kunder som er kjempefornøyde og virkelig setter pris på en sykkelbutikk der.

— Dessuten er det ikke forbudt å parkere sykler der vi parkerer sykkelen, så jeg tror det blir på siden av loven hvordan skal tolke dette her.

Foto: Jens Petter Rotnes
Foto: Jens Petter Rotnes

Dette er faktisk ikke første gang Nordgård har kommet i klinsj med folk på grunn av "parkering" av reklameplakat. I 2014 fikk Birk Sport til slutt aksept fra Statens vegvesen for en parkert tilhenger med reklameplakat i Bærum, skriver Budstikka. Ifølge Nordgård fordi området var regulert til parkeringsplass. Det er ikke området i Frognerkilen.

— Fyren som tipset bør få seg annen hobby

Den lokale beboeren Jens Petter Rotnes tipset VårtOslo om denne saken i et par e-poster, som også ble sendt til Bymiljøetaten.

I den ene e-posten skriver han blant annet: "Trafikkmessig trekker reklamen oppmerksomhet fra syklister i høy fart som skal senke farten og unngå å kjøre ned gående her. Det er spesielt god grunn rent trafikkmessig til å fjerne anordningen som begynner å bli permanent."

Nordgård har også lite tid for denne bekymringen.

— Jeg synes han fyren som tipset dere burde få seg en annen hobby. Mannlige sjåfører som passerer en strand med jenter som soler seg i bikini vil også slite med oppmerksomheten. Det tror jeg faktisk er verre på oppmerksomhet. Noe må folk klage på, og jeg synes det er litt flåsete.

— Men jeg skal be de ansatte om å være mer forsiktige med hvor de parkerer sykkelen fra nå av, legger han til.

Full forvirring i kommunen

Det har gått omtrent to måneder siden Jens Petter Rotnes sendte Bymiljøetaten en klage på skiltet. Bymiljøetaten "lar den stå og har ikke foretatt seg noe på over en uke", skrev han 23. juni.

Til slutt skulle det ta atskillig lenger enn en uke før det skjedde noe. Etatens postmottak videresendte nemlig mailen til Statens vegvesen 27. juni. Deretter ble det helt stille. 14. august sendte Rotnes en ny mail, og heller ikke denne fikk han svar på.

— Rotnes sendte dere den første mailen 23. juni. Hvorfor har det ikke blitt gjort noe før vi tar kontakt nå Monica Olsen, presseansvarlige i Bymiljøetaten?

— Den kom jo inn til vårt postmottak, og den ble dessverre ved en feil sendt fra kundesenteret vårt til Statens vegvesen. Antagelig fordi sykkelen med skiltet står rett ved siden av sykkelveien som eies av Statens vegvesen. Dermed har ikke vår områdeforvalter visst om saken og fått gjort noe med det. På bildene du sendte meg står sykkelen med reklameplakaten parkert på vårt område, men rett ved siden av sykkelveien.

Har allerede fjernet skiltet

For å gjøre forvirringen komplett, hevder Nordgård i Birk Sport at de allerede fjernet skiltet for en uke siden, fordi vegvesenet da sendte dem en beskjed om at de måtte gjøre det innen to uker.

Så da har sportsbutikken fått beskjed fra både vegvesenet og Bymiljøetaten, selv om etaten har konkludert med at det faktisk er deres ansvarsområde. Men resultatet er i det minste det samme: "sykkelhengeren" er fjernet.

— Så får vi se hvor vi parkerer neste gang, sier Nordgård.

 

 

Powered by Labrador CMS