Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Arbeiderpartiet i Oslo foreslår at plassen foran Bøkkerveien 2 på Hasle navngis etter Redd Barnas norske mor og første leder, Sigrid Helliesen Lund. På plassen bygges også Redd Barnas nye hovedkvarter i Norge.
– Sigrid Helliesen Lund gjorde en ekstraordinær, risikofylt innsats i humanitært arbeid under vinterkrigen i Finland, under okkupasjonen av Norge og i etterkrigstiden, og særlig for barn. Innsatsen fortjener større anerkjennelse enn hun har fått, mener Lars Finholt Jansen fra Hasle og Løren Arbeiderpartilag.
Helliesen Lund (1892-1987) ble Redd Barnas første leder da organisasjonen ble dannet i Norge etter andre verdenskrig. Sigrid hadde vært flyktning i Sverige under krigen, og var kjent med organisasjonens arbeid.
Under krigen risikerte hun også sitt eget liv for å redde barn: først ved å hente foreldreløse jødiske barn til Norge i 1939 og deretter redde dem fra tyskerne og til sikkerhet i Sverige i 1942. Året etter måtte hun selv flykte til Sverige.
– Det føles viktig og rett at Sigrid Helliesen Lund får sin egen plass her i Oslo. Hun kjempet for barna som står uskyldige midt i krig slik vi i Redd Barna fortsatt gjør det i dag: I Ukraina, Jemen og for sårbare barn i Norge, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.
Helliesen Lund var inspirert av britiske Eglantyne Jebb, som stiftet internasjonale Redd Barna i Storbritannia etter den første verdenskrig 25 år tidligere. De to kvinnene hadde samme energi, pågangsmot og idealisme, og jobbet begge mot konsekvensene av krig for barn.
– Både internasjonalt og nasjonalt er Redd Barna bygget opp av sterke kvinner de siste 100 årene, sier Lange.
Det i dag er om lag 850 gater og plasser i Oslo, og av dem er kun 100 oppkalt etter kvinner. Når Oslo skal etterstrebe kjønnsbalanse i det offentlige rom, er det veldig fint å kunne foreslå Sigrid Helliesen Lund. Hun kjempet for barn i krig, og det er dessverre like aktuelt i dag som under andre verdenskrig, sier Vemund Rundberget, nestleder i bydelsutvalget på Grünerløkka.
Ved nyttår, mer enn 75 år etter, flytter Redd Barna inn i sitt nye hus ved plassen.
Nå skal navneforslaget opp i bydelsutvalget etter en høringsrunde.