DEBATT

Sittende pike i Kvadraturen og Arild Hermstad.
– I valgprogrammet til Oslo Høyre er ikke Kvadraturen nevnt med et ord. Det gjør meg bekymret på Kvadraturens vegne, om Høyre kommer til makta.

– Vi har sørget for liv i Kvadraturen. Et byråd med Høyre kan føre til bråbrems i utviklingen

Den gang rykket Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland og mente byrådet bygget en «Berlinmur» rundt Oslo. Dagens byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg fra Høyre fryktet en «spøkelsesby» og butikkdød dersom parkeringsplassene ble fjernet.

Publisert

I 2015 gikk MDG til valg på prosjektet Bilfritt byliv, som innebærer å skape økt byliv i sentrum, på Grønland og Tøyen, ved å prioritere folk og aktivitet over parkeringsplasser.

Den gang rykket Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland og mente byrådet bygget en «Berlinmur» rundt Oslo. Dagens byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg fra Høyre fryktet en «spøkelsesby» og butikkdød dersom parkeringsplassene ble fjernet.

De siste åtte årene viser at det som har skjedd, er det motsatte. Vi har ikke bygget mur, men åpnet opp for flere. Kvadraturen er ikke blitt en spøkelsesby, men blomstret opp med flere folk, butikker, boliger og arbeidsplasser.

Vi har sørget for liv i Kvadraturen

For å ta noen eksempler: Før vi tok over styringen av byen, var en stusselig dobbelthuske på Christian Frederiks plass den eneste lekeplassen i sentrum. Nå huser plassen en av landets største lekeplasser, og Myntgata i Kvadraturen har fått Norges lengste huskestativ.

Det er blitt plass til barnelek og familier i sentrum med lekeplass i enden av Kongens gate og i enden av Rådhusgata. Det gjør at Kvadraturen er blitt en viktig hverdagsdestinasjon for skoler og barnehager. Norges største kulturarrangement for barn; «Verdens kuleste dag» gjennomføres for syvende gang i Kvadraturen i år.

Vi har også sørget for at det er liv i Kvadraturen hele døgnet, ikke bare på dagtid. Da Høyre ledet byrådet hadde de mest fokus på vanlig høyrepolitikk; kontorifisere for å gi økt profitt til eiendomsutviklere.

Vi mener Kvadraturen trenger flere boliger. Da vi tok over i 2015 bodde det 844 mennesker i Kvadraturen, og nå bor det ca. 1400 mennesker der. Arkitektkontorene Osloworks og Morfeus jobber med hvert sitt boligprosjekt, i tråd med vår politikk.

Mer grønn byutvikling

Butikkene er også blitt mer mangfoldige og næringslokalene på gateplan har blitt vakrere gjennom god dialog. Tidligere i år åpnet det ti nye barer i Prinsens gate. Sentralen tiltrekker seg både bryllup, folk som trenger et sted å jobbe på dagtid, og bargjester på kveldstid.

Pressens hus er blitt en stor arbeidsplass, og Telegrafen rommer i dag kreative arbeidsplasser, 3200 kvadratmeter med arrangementslokaler, fem barer og tre spillsoner. Det har vi fått til gjennom god dialog med næringslivet og utbyggerne.

Vi har også jobbet godt med å få til Sentrum brannstasjon, og planene for å binde Bjørvika sammen ved Børsen og Havnelageret vil gi mer grønn byutvikling for Kvadraturen.

De neste fire årene vil alle departementene i Kvadraturen flytte til Regjeringskvartalet. Det vil frigjøre mange bygg som kan åpnes opp og bidra til mer byliv. Med MDG vil Kvadraturen bli et sted der barn trives, der handelen fortsetter å blomstre, der flere vil bo og der det er gøy og godt å oppholde seg.

Vil pumpe Kvadraturen full av biler

Lederne i Oslo Høyre har gledelig nok snudd i sin skepsis til Bilfritt byliv, og skryter nå av det Ap, MDG og SV har fått til. Men Oslo Høyre vil likevel ikke prioritere plassen i den trange bykjernen til folk, barn og syklister over parkeringsplasser, men vil at fotgjengeren, barnehagen på tur og syklistene skal måtte dele gata med bilen.

I valgprogrammet til Oslo Høyre er heller ikke Kvadraturen nevnt med et ord. Det gjør meg bekymret på Kvadraturens vegne, om Høyre kommer til makta.

For det å faktisk prioritere folk over bilen, er forutsetningen og kjernen for en god, miljøvennlig og menneskevennlig byutvikling. Kvadraturen er blitt et bra sted å være i nettopp fordi vi siden starten av 2016 har stanset gjennomkjøring for privatbiler, prioritert fotgjengere, og omprioritert i underkant av 1000 gateparkeringsplasser i sentrumssonen innenfor Ring 1.

Den plassen har vært helt essensiell for at vi har kunnet skape gratis møteplasser, lekeplasser, bymøbler, og prioritere handicap-parkering, varelevering og næringsparkering – som gjør det hyggelig å være i sentrum.

Skaper inspirasjon

Bilfritt byliv er nå blitt et referanseprosjekt for hele landet, og vi ser av alle delegasjonene som har besøkt Kvadraturen at prosjektet sprer entusiasme fra nord til sør ved at byenes sentrum må være for mennesker og ikke for biler.

MDG er garantisten for at Oslos byutvikling i sentrum fortsetter å inkludere flere. De neste fire årene skal Kvadraturen bli et sted med enda flere beboere, folk i gatene, reinere luft, mer natur, flere hyggelige møteplasser, ny gågate i Kirkegata og et enda bedre sykkel- og kollektivtilbud.

Den jobben har MDG, Ap og SV startet på, og det håper jeg vi får fortsette med også etter høstens valg.

Powered by Labrador CMS