DEBATT

Morten Munch-Olsen administrerende direktør i Bilkollektivet
Morten Munch-Olsen administrerende direktør i Bilkollektivet

– Med økte kostnader for bileiere bør bildeling fremmes som et alternativ

Med markante økninger i både drivstoff og rentekostnader, bør bildeling løftes som et gunstig alternativ til personbiler. Å dele bil med andre kan enkelt spare deg for tusenvis av kroner hvert år.

Publisert

I en artikkel nylig diskuteres de økte kostnadene ved det å eie bil. Det henvises til Opplysningsrådet for Veitrafikkens årlige undersøkelse for kostnader av bileierskap, der økte renter og drivstoffkostnader dramatisk påvirker årets regnskap.

Det hevdes at det er nærmere 30.000 kroner å spare for nåværende og kommende bileiere gjennom å kjøre elbil sammenlignet med en bensinbil til samme pris. Ved å ta en nærmere titt på rente- og drivstoffkostnader finnes det også penger å spare inn.

Vi kan dele på godene

Men spørsmålet vi må stille oss er hvorfor løftes ikke bildeling som et alternativ til privateide biler? For en bærekraftig fremtid avhenger av at vi deler på godene. Mens privatbil har blitt en krevende og dyr forpliktelse, er delebil blitt det som gir enkelhet og frihet. Noe som gavner både lommebok og miljø.

Å eie en bil medbringer store økonomiske forpliktelser, gjennom vedlikehold og ansvar. I stedet for å kjøpe en bil, kan du heller dele kostnadene med andre i det som kalles bildeling eller bilkollektiv. Det kan bli vesentlig billigere enn å eie bilen selv.

Overraskende høye kostnader

At det er dyrt å eie en bil, er noe alle vet. Stigende bensinpriser og økte bompenger slipper man rett og slett ikke unna. Det mange derimot ikke tar i betraktning er de uforutsette kostnadene som kommer med å eie en bil, utover de faste utgiftene som lån og drivstoff.

Ta i betraktning alt fra verdifall, forsikring, parkering, bompenger, bilvask, spylevæske, vindusviskere, EU-kontroller, lyspærer, oljeskift, service og reparasjoner, samt nye dekk, så viser et enkelt regnestykke at kostnader ved å eie bil kan bli overraskende høye. Noen kroner her og der blir raskt store summer pr. år.

Tusenvis å spare

Bildeling er et godt alternativ for å bespare både lommebok, miljø, samt tid og ressurser. Det er selvsagt individuelt, men en gjennomsnittlig bil koster rundt 80-100.000 kroner i året, mens vår gjennomsnittlige bruker har 10-20.000 kroner i kostnader til bildeling.

Selv er jeg storbruker, men bruker fremdeles ikke for mer enn 50.000 i året (eksakt 43.007 kr de siste 12 månedene, inklusive månedskontingent).

Å dele bil med andre kan derfor enkelt spare deg for tusenvis av kroner hvert år og er et godt alternativ for mange.

Bildeling har hatt en eksplosiv utvikling de siste tiårene og er et alternativ for deg som fortsatt trenger bilen til ulike formål. Det er rett og slett en smartere, mer bærekraftig og billigere måte å ha bil på.

Powered by Labrador CMS