Oslo 20211218. Oslo Tingrett en desemberkveld.
En 50 år gammel mann må møte i Oslo tingrett i august. Han er tiltalt blant annet for grovt heleri og hvitvasking.

Fra et kontor i Oslo sentrum skal mannen (50) ha hvitvasket en halv milliard

En mann (50) er tiltalt for hvitvasking av en halv milliard kroner. Politiet mener han har hjulpet kriminelle nettverk med å flytte penger ut av Norge.

Publisert

Mannen er tiltalt for både grove helerier, hvitvasking og identitetstyverier, skriver TV 2.

Totalt mener påtalemyndigheten at 50-åringen har flyttet minst 500 millioner kroner, alt sammen fra straffbare handlinger, ut av landet.

Mannen har drevet med såkalt hawala-virksomhet fra et kontor i Oslo sentrum. Hawala er et system for overføring av penger og verdier mellom ulike land og er et lovlig system. Politiet mener imidlertid han har drevet ulovlig virksomhet.

Hvitvasking av penger fra krim

– Det er snakk om hvitvasking av utbytte fra flere ulike kriminelle miljøer. Det er utbytte som har kommet ham i hende fra både narkotikakriminalitet, arbeidslivskriminalitet og lånebedragerier, sier statsadvokat Peter Andre Johansen.

Mannen nekter straffskyld, sier hans forsvarer, advokat Bernt Heiberg.

– Om det er kriminelle personer som har brukt hans tjenester, så er ikke han mer ansvarlig enn det en hvilken som helst annen bank ville vært, sier Heiberg.

Over tre år i varetekt

Siden januar 2020 har 50-åringen sittet i varetektsfengsel, mens politiet har etterforsket den svært omfattende straffesaken.

Oslo tingrett har satt av hele fire måneder til saken, som er berammet fra 22. august og fram til 22. desember.

Powered by Labrador CMS