DEBATT

– Mangel på lokale baner hvor barna kan lære å øve på grunnleggende skøyteferdigheter gjør at det vil mangle et mangfold av barn og unge som satser på skøytesport, mener Helge Holter.
– Mangel på lokale baner hvor barna kan lære å øve på grunnleggende skøyteferdigheter gjør at det vil mangle et mangfold av barn og unge som satser på skøytesport, mener Helge Holter.

– Sorry, Kupper’n. Men nye Valle Hovin kunstisbane vil forbli tom

– Det blir svært vanskelig å fylle Valle Hovin med skøyteløpere i fremtiden. Du ønsket deg tak over Valle Hovin til din 90-årsdag, Knut «Kupper'n» Johannesen. Men dessverre går ting fra vondt til verre.

Publisert

Skøytebanen på Nordre Åsen idrettsanlegg er nå gjort om til en helårs fotballbane, uten støtte eller involvering av Oslo kommune. 

Dette ble meddelt Skeid bandy i oktober, samtidig som klubben utredet et alternativ til skøytebanen på Nordre Åsen idrettsanlegg.

Dermed er skøyteis på banen, som har vært islagt hver vinter siden 1950-tallet, en saga blott. 

Vil gå utover rekruttering

Mangel på lokale baner hvor barna kan lære å øve på grunnleggende skøyteferdigheter gjør at det vil mangle et mangfold av barn og unge som satser på skøytesport. 

Et tak på Valle Hovin vil derfor ikke bidra til å skape skøyteløpere i verdensklasse – fordi det ikke lenger er naturisbaner i nærmiljøet til barna. 

Det vil fra nå av ikke være mulig for at barn og unge kan knyte på seg skøytene hjemme og gå ned til en isflate noen minutter unna. 

Dermed stuper rekrutteringen, og Valle Hovin vil forbli tom, også i fremtiden. 

Møteplassene faller bort

Dette står i sterk kontrast til hva Oslo kommune har programfestet – at de skal skape lokale møteplasser, hvor man kan leke og kose seg året rundt. 

Uten at det koster noe. Skøytebanen på Nordre Åsen idrettsanlegg var et slik tilbud, hvor frivillige krefter i mange tiår har samarbeidet med Oslo kommune om å gi alle i nærmiljøet en møteplass om vinteren. 

Med dagens kuvending, og omlegging av banens funksjon, vil denne møteplassen falle bort for all fremtid. 

Ble gratistilbudet for kostbart?

Hvordan sammenfaller et bortfall av et lavterskel, billig/gratis fritidstilbud med Oslo kommunes mål om at barn skal ha tilgang til gratis/billige fritidsaktiviteter? 

Et tilbud som ikke krever annet utstyr enn et par brukte skøyter, akebrett eller sparkstøtting. 

Ble det for dyrt å måke og vanne en bane to ganger i uken, i to timer på kalde vinterdager, i tre av årets måneder? 

Hva sier Oslo kommune til de 60.000 naboene til Nordre Åsen idrettsanlegg, når de spør: «Hvorfor måtte dere fjerne den eneste naturisskøytebanen vest for Akerselva?».

Eller er dette en måte å oppfylle valgløftene sine på, ved å spare inn et par tusenlapper for å få byrådets budsjett til å gå opp – gitt alle kuttene som ikke blir noe av. Slik det er gjengitt av Andreas Halse i Aftenposten torsdag 23. november 2023?

PRESISIERING:

I en tidligere versjon av debattinnlegget sto det at Høyre/Venstre-byrådet har lagt ned alle nærbaner i Oslo, og at Oslo kommune har stanset all vedlikehold av naturisbaner. Dette stemmer ikke, ifølge byrådsavdeling for næring og kultur. Kommunen skal sørge for fortsatt vedlikehold av naturis der de pleier.
Banen på Nordre Åsen gjøres på sin side om til helårsbane for fotball. Kommunen eier banen som driftes av Skeid, men vedtaket gjennomføres på bakgrunn av en beslutning fra klubben selv, som kommunen har blitt gjort kjent med.

Powered by Labrador CMS