På en septemberdag med sommertemperatur, melder Oslo kommune at advarslene om å bade i deler av Oslofjorden er opphevet.

Kommer med gladmelding om Oslofjorden i finværet

Mens solen står høyt på himmelen mandag, kan Oslo kommune opplyse om at anbefalingen om å ikke bade i deler av Oslofjorden er opphevet. Flere steder er badetemperaturen over 20 grader.

Publisert

Det var på fredag Oslo kommune gikk ut med advarsel til innbyggerne om å bade på østsiden av indre Oslofjord.

Dette på grunn av at avløpsvann hadde rent ut i Alnaelva og videre ut i Oslofjorden som følge av en vegg mellom hovedtunnelen og et overløp var blitt knust da store nedbørsmengder strømmet på helgen før.

Reparasjon av veggen ble gjort samme dag som advarselen kom, og utslippet ble da også stoppet.

– Siste forurensning til fjorden var på fredag, og det har ikke har vært annen forurensning til fjorden de siste dagene. De siste vannprøvene fra badeplassene var normale rett før utslippet ble stoppet, sier smittevernoverlege Frode Hagen i Oslo kommune i en pressemelding mandag ettermiddag.

– Vi har konferert med Folkehelseinstituttet, som støtter at vi kan oppheve anbefalingen om å ikke bade allerede nå, legger han til.

Nye vannprøver tirsdag

Tirsdag tas det nye badevannsprøver for å kontrollere vannkvaliteten på nytt. Det påpekes i pressemeldingen for øvrig at den høye vannføringen i Alnaelva har bidratt til at utslippet ble fortynnet.

«I tillegg har det vært mye sol i helgen som gjør at bakteriene dør raskere, som støtter at vi allerede nå kan oppheve anbefalingen om å ikke bade. Det har heller ikke vært kraftige regnskyll i helgen, som kunne gitt mer forurensning til fjorden», heter det videre i oppdateringen fra kommunen.

Gode badetemperaturer

Opphevelsen kommer på et heldig tidspunkt med septemberdager som byr på sol og sommertemperaturer i hovedstaden. 

Dagens hittil høyeste badetemperatur i Oslo ble midt på dagen mandag målt til å være på 20,4 grader ved Lindøya øst, viser badetemperaturer levert av Yr. 

Det er også målt relativt høye badevannstemperaturer ved Hovedøya på 20,3 grader, Bleikøya på 20,2 grader og Lindøya vest på 20,1 grader.

Litt lenger opp i høyden er det varmeste badevannet i Oslo registrert ved Sognsvann på 15,8 grader.

Søndag var høyeste registrerte vanntemperatur i fylket på 18,4 grader. Målingen ble tatt ved Kavringen brygge og Tjuvholmen.

Meteorologisk institutt skriver på sin X/Twitter-konto Meteorologene at det ventes 25 grader i Oslo både mandag og tirsdag.

Powered by Labrador CMS