DEBATT

Hvorfor ble ikke alle muligheter prøvd? Og hvorfor ble ikke Freya flyttet til et mer folketomt område for å spare hennes liv?, spør Petter Farstad i dette innlegget.
I andre land klarer folk å passe seg for ville dyr. I Norge dreper vi alt som kommer i vår vei, skriver Petter Farstad i dette innlegget.

– Problemet med Freya var at hun kom til et område der folk ikke er vant til ville dyr

Hvorfor ble ikke alle muligheter prøvd? Og hvorfor ble ikke Freya flyttet til et mer folketomt område for å spare hennes liv? Dessuten var det kun noen uker igjen av båt- og badesesongen.

Publisert

I dag ble skulpturen av Freya, som er laget av kunstneren Astri Tonoian, avduket på Kongen Marina, ikke langt fra der hvalrossen ble avlivet i fjor.

Sommerferien i Oslofjorden for hvalrossen Freya ble dens bane. En tidlig sommermorgen i fjor fikk vi den groteske og sjokkerende meldingen om at Freya var skutt. Et unikt møte med den ville naturen var det som skulle til før Fiskeridirektoratet trakk det korteste strået.

Norsk presse og hodeløse høns

Det er nærmest blitt en årlig begivenhet at hvalross som står på rødlisten over truede dyrearter besøker norskekysten om sommeren. Problemet med Freya var at hun kom til et område der folk ikke er vant til ville dyr.

Hvem var det som skapte denne situasjonen?

Jo, mennesker som fløy som hodeløse høns og pressen som nærmest fungerte som et kompass for disse menneskene, som gikk mann av huse for å oppsøke dette sjeldne dyret som ble jaget fra skanse til skanse.

Hvorfor ble ikke alle muligheter prøvd?

At Freya skulle avlives hadde Fiskeridirektoratet ikke tenkt å fortelle oss før de tidlig en søndag morgen gjorde slutt på livet til dette vakre og sjeldne dyret. Tidligere ble det nevnt fra direktoratet at alle muligheter skulle prøves, og at avliving ikke var et alternativ.

Hvorfor ble ikke alle muligheter prøvd? Og hvorfor ble ikke Freya flyttet til et mer folketomt område for å spare hennes liv? Dessuten var det kun noen uker igjen av båt- og badesesongen i Norge.

Hadde Freya fått leve kan det godt være at hun hadde vandret videre til andre og mere øde beiteområder. Vi mennesker må forstå at naturen ikke kun er til for oss mennesker, og at ville dyr har en like naturlig plass i naturen som oss.

RIP Freya, du fulgte bare instinktene dine, men kom i veien for skuelystne mennesker og et direktorat som ikke respekterte ditt liv.

La det aldri skje igjen - Fred over ditt minne.

Powered by Labrador CMS