I slutten av august ble det bestemt hvem som skulle utforme skulpturen av hvalrossen Freya. Valget falt på kunstneren Astri Tonoian.

Nå er det bestemt hvor Astri Tonoians skulptur av hvalrossen Freya skal stå

Avlivingen av hvalrossen Freya utløste voldsom debatt i sommer. Og debatten toppet seg da det ble samlet inn penger til at skulptøren Astri Tonoian skulle lage en statue av Freya. Nå er det bestemt hvor statuen skal stå.

Publisert

Plasseringen av Freya-statuen er neppe tilfeldig. Minnesmerket over hvalrossen skal reises der oslofolk sist kunne se Freya i live - ved Christiania Roklubs lokaler Kongen, ytterst i Frognerkilen.

— Hun ble skutt like ved, og da er det fint at statuen kan stå der. Det er også et sted som er lett tilgjengelig for allmennheten. Dette blir en fin plassering, sier Erik Holm til Avisa Oslo.

— Et symbol på menneskelig relasjon til natur

Holm er mannen bak innsamlingen på Spleis.no, der det til slutt ble samlet inn over 270.000 kroner til en statue av Freya.

I slutten av august ble det bestemt hvem som skulle utforme skulpturen. Valget falt på kunstneren Astri Tonoian.

— Når et individ som Freya blir et symbol på menneskelig samhandling og relasjon til natur, og dette skal komme til uttrykk med en skulptur som språket, kunne det ikke vært mer treffende at nettopp Tonian skulle lage dette verket av Freya, sa Holm til VårtOslo.

Freya fanget sovende på en flytebrygge ved Kongen. Noen uker senere ble hun i all hemmelighet avlivet, etter å ha oppholdt seg flere perioder i Frognerkilen.

Tonoian har over 20 års erfaring som skulptør og en mastergrad i kunst fra Oslo og Firenze.

En rød tråd i hennes arbeider er artsmangfold, evolusjon og menneskenes evne til å forstå sameksistensen med naturen.

— Gleder meg til å gi stafettpinnen til Astri

– Det ene behøver ikke å utelukke det andre. Med kunnskap kan man kanskje lære seg å sameksistere, slik mange arter har gjort millioner av år, sa Holm.

— Lenge før det lille øyeblikket mennesket eksisterte på jorden. Derfor gleder det meg veldig å gi over stafettpinnen til Astri, sa initiativtakeren til statuen.

Powered by Labrador CMS