Tøyenbadet tar form.
Taket er tett på nye Tøyenbadet. Om ett år kan du bade her.

Ett år til nye Tøyenbadet åpner dørene. Slik ser det ut nå

200 arbeidere med å ferdigstille det nye Tøyenbadet, og nå er taket på plass. – Jeg gleder meg til å kunne åpne dørene.

Publisert

I 2019 ble det gamle Tøyenbadet jevnet med jorden. Fire år senere jobber omkring 200 arbeidere med å ferdigstille det nye bygget, som etter planen skal stå klart til neste år.

Med hele sju bassenger vil det nye Tøyenbadet bli Oslos største badeanlegg.

– Jeg gleder meg til å kunne åpne dørene for alle de som har savnet badet som var her, sier direktør Eli Grimsby i Oslobygg, som er byggherre for prosjektet.

Tre glade kommunetopper: Direktør Eli Grimsby i Oslobygg, byråd Rina Mariann Hansen og kulturbyråd Omar Samy Gamal.
Tre glade kommunetopper ved Tøyenbadet: Direktør Eli Grimsby i Oslobygg, byråd for næring og eierskap Rina Mariann Hansen og kulturbyråd Omar Samy Gamal.

Utsiden av anlegget begynner å ta form, og for øyeblikket er de i sluttfasen med å montere fasaden, som består av store glass- og aluminiumsplater i kjent modernistisk stil. Det nøkterne eksteriøret vil bli frisket opp av både stupebrett og vannsklier, som også er godt på vei.

Taket er på plass

På innsiden av anlegget har en viktig milepæl blitt nådd. Bygget har endelig fått et tett tak. Taket blir trukket frem som et viktig arkitektonisk hovedgrep i bygget, og er spesielt utviklet for Tøyenbadet.

Tøyenbadet tar form.
En ny gang- og sykkelvei går gjennom Tøyenparken.

– Det er en kombinasjon av arkitektur og ingeniørkunst, sier ansvarlig arkitekt for det nye Tøyenbadet i Asplan Viak, Halvard Heskestad Waage.

Den massive trekonstruksjonen skal bidra med å gi det nye Tøyenbadet et estetisk særpreg, samtidig som at det gir assosiasjoner til det gamle.

Tøyenbadet tar form.
Den iøynefallende takkonstruksjonen består av 34 boksdragere i massivtre, og er utviklet spesielt for det nye Tøyenbadet. I et stort arkitektonisk puslespill er 3 000 ulike deler satt sammen med millimeterpresisjon.

Røde fliser på badet

– Taket er signaturen på bygget. Det var det på det gamle Tøyenbadet også, så det er noe vi tar med oss fra det gamle badet, selv om det ser ganske annerledes ut, sier Grimsby.

Utover det iøynefallende taket, bærer innsiden preg av at det er mye arbeid som gjenstår. I garderobene kan man derimot se ting ta form. Veggene er dekket med røde fliser, som gir assosiasjoner til det opprinnelige Tøyenbadets utseende.

Det er tydelig at minnet om den folkekjære svømmehallen blir ivaretatt, selv om det meste av konstruksjonen fremstår som et resultat av nåtidens arkitektoniske trender.

Tøyenbadet tar form.
Flislagte overflater og garderober skal kles med fargesterk flis og kompaktlaminat i røde og oransje toner.

Viktig for Tøyen

Sammen med sine sju bassenger vil det nye Tøyenbadet inkludere en flerbrukshall. Dette er for å tilrettelegge for mer idrett og fellesskap i bydelen.

– Det er kjempeviktig for lokalmiljøet å ha en arena å bygge et felleskap rundt, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal.

Allerede i 2013 ble Høyre, Venstre, KrF og SV i Oslo enige om å gi et løft til bydel Tøyen, med lovnader om at et nytt Tøyenbad skulle stå ferdig samtidig som det nye Munchmuseet på Bjørvika.

Tøyenbadet tar form.
De åpne, store glassflatene gir et lett uttrykk og en jevn fasaderytme. Sammen med taket, som bæres av søyler i tre og danner en samlende form over alle innvendige funksjoner, kan det gi assosiasjoner til en «paviljong i parken».
Tøyenbadet tar form.
Rommene inne i boksdragerne gir plass til lyddempende plater, ventilasjon og belysning, samt tilkomst for drift og vedlikehold.
Tøyenbadet tar form.
Parallelt med å ha ferdigstilt den innvendige takkonstruksjonen, er prosjektet i sluttfasen med å montere den 11 meter høye glass- og aluminiumfasaden, som senere skal påmonteres limtrefinner.
Tøyenbadet tar form.
Tett tak, Den iøynefallende takkonstruksjonen består av 34 boksdragere i massivtre, og er utviklet spesielt for det nye Tøyenbadet. I et stort arkitektonisk puslespill er 3 000 ulike deler satt sammen med millimeterpresisjon.
Tøyenbadet tar form.
Tøyenbadet tar form.
Tøyenbadet bygges
Stupebrettet tar form.
Tøyenbadet tar form.
Tøyenbadet tar form.
Det nye Tøyenbadet består også av en fullverdig flerbrukshall.
Brakkene for anleggsarbeiderne på Tøyenbadet.

Tre år etter åpningen av Munchmuseet, ser det endelig ut som at Tøyen får det som ble lovet.

– Det er viktig at denne delen av byen har noe som trekker folk hit, som skaper stolthet og bidrar til aktivitet. Det at vi får en helt ny flerbrukshall her på Tøyen er kjempeviktig for nærmiljøet, sier Rina Mariann Hansen, byråd for eierskap og ernæring.

Powered by Labrador CMS