På ASIA er det trygt å gå, både for kjøttiser og veggiser. Foto: Kristin Svanæs-Soot
På ASIA er det trygt å gå, både for kjøttiser og veggiser. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Restauranten ASIA på Aker brygge har ikke bare et par vegetarisk retter, men en hel meny

Menyen på ASIA er omsorgsfullt planlagt med selvstendige vegetariske retter, ikke nødløsninger fordi de mangler noen ingredienser fra dyreriket.

Publisert

ASIA er den første restauranten du kommer til når du går bortover Aker brygge. Med sine to etasjer og servering både inne og ute, er det plass til ganske mange her. Stilen er mørk, eksotisk og moderne på en gang, og vi setter oss ved et bord i andre etasje ved vinduet.

Vi har ikke bestilt bord på forhånd, men restauranten er stor nok til at drop-in nok funker bra de fleste tidene på døgnet.

Fakta: Veggismandag

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

ASIA er, som navnet mer enn antyder, primært et sted å gå om du liker asiatisk mat. Det kanskje ikke alle vet, er at det er én av de få restaurantene i byen som også har en egen fullverdig vegetarisk meny. Ikke et par retter, men en hel meny!

ASIA er den første restauranten du går forbi når du går utover Aker Brygge. Foto: Kristin Svanæs-Soot
ASIA er den første restauranten du går forbi når du går utover Aker Brygge. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Bentobox er alltid bra

Vi får vegetarmenyen utdelt og fordyper oss i de ulike valgene, bae buns, thaisalat, veganske maki-ruller… Det er mye som frister. De veganske mulighetene er godt merket, og Kristin vil, som vanlig, ha noe skikkelig spicy. Hun går for en suppe med udon nudler. Jeg trenger ikke lang tid for å bestemme meg. Er det en bentobox på menyen, er det egentlig ikke noe å lure på.

En bentobox er en eske med flere rom, og i hvert rom ligger det en liten rett. Som regel blir det ganske variert, og det er en god mulighet til å prøve ny mat i mindre porsjoner. Dessuten er det veldig fint, og det liker vi. Vi spiser som kjent også med øynene.

Vi titter utover brygga, ser mennesker komme og gå med Nesoddbåten, mens ambient musikk strømmer ut av høyttalerne, og kort tid etter kommer maten på bordet.

Er det en bentobox på menyen, er det egentlig ikke noe å lure på. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Er det en bentobox på menyen, er det egentlig ikke noe å lure på. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Herlige småretter

Kristin er, i tillegg til å like sterk mat, hekta på kimchi. I suppen hennes er det ikke kimchi, men det ligger noen lett syrnede bønnespirer på toppen, som gir henne en bra «kimchi-feeling», og hun blir umiddelbart positivt innstilt. Under bønnespirene åpenbarer det seg stekt tofu, sopp og rikelige mengder med vårløk på en raus porsjon udon nudler.

Kristin er i og for seg fornøyd med suppen, men det er først når hun begynner å smake på mine småretter i bentoboxen at hun blir ivrig.

Himmelsk aubergine

– Egentlig har jeg et anstrengt forhold til aubergine, sier Kristin. Men jeg nøder henne til å smake. Noen panerte, friterte aubergine-biter som ser litt lysebrune og triste ut, er vanvittig gode.

Hun dupper en bit i chilisausen, som hører til, og ansiktet går fra skeptisk til gledesstrålende på få sekunder.

– Herre-min-hatt, dette var rent himmelsk! utbryter hun, og fortsetter å forsyne seg av maten min. – De smelter inni! De andre rettene i boksen er ris, en skikkelig sterk curry og en krydret bønnesalat.

Stilen på ASIA er mørk, eksotisk og moderne. Foto: Kristin Svanæs-Soot
Stilen på ASIA er mørk, eksotisk og moderne. Foto: Kristin Svanæs-Soot

Trygt for kjøttiser og veggiser

Det kjennes trygt å dra på ASIA. Selv om suppen ikke var like innertier som aubergine-bitene, var all maten veldig god, og det faktum at de har egen vegetar- og veganmeny er selvsagt et ekstremt stort pluss.

Menyen er også omsorgsfullt planlagt, det er selvstendige retter, ikke nødløsninger fordi de mangler noen ingredienser fra dyreriket. Hit kan man gå med en hel gjeng venner eller kolleger fra jobb, og så kan alle kan velge seg god mat, enten de er kjøttiser eller veggiser.

ASIA, praktisk:

  • Nærmeste holdeplass: Rådhuset / Aker Brygge
  • Adresse: Stranden 1
  • Toalett: Tipp topp tommel opp
  • Kaffe: Vi drakk te

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.

Powered by Labrador CMS