Håkon Wium Lie avduker skiltet der det står: 'Her ble nettleseren Opera og Qt utviklet 1998 - 2012. Visningsmotorene Presto og Webkit gjorde internett på mobiltelefoner mulig'. Foto: Audun Engh
Håkon Wium Lie avduker skiltet der det står: "Her ble nettleseren Opera og Qt utviklet 1998 - 2012. Visningsmotorene Presto og Webkit gjorde internett på mobiltelefoner mulig". Foto: Audun Engh

Internett på mobiltelefon ble gjort mulig i Waldemar Thranes gate. Nå er bygget hedret med blått skilt

Omlag 70 prosent av alle som leser denne artikkelen leser den på en mobiltelefon. Uten et firma i Waldemar Thranes gate 98 hadde det kanskje ikke vært mulig.

Publisert

En regnfull ettermiddag sist uke møtte et hundretalls mennesker opp utenfor en ganske ordinært utseende bygning mellom Aleksander Kiellands plass og Akerselva.

De var samlet utenfor Waldemar Thranes gate 98 for å overvære en avduking av et blått skilt i regi av SelskabetOslo Byes Vel.

— Dette blå skiltet fra Oslo Byes Vel forteller om hvordan kontorbygget ved Sannerbrua ble hjem for to prosjekter som gjorde internett på mobiltelefon mulig, sier Håkon Wium Lie etter å ha avduket det blå skiltet.

Norsk dataeventyr

Han har et helt spesielt forhold til bygget. Her holdt nemlig firmaet Opera Software til i årene fra 1998 til 2012. Håkon Wium Lie var teknologidirektør i Opera Software i denne perioden.

— Uten arbeidet som Opera og Trolltech gjorde den gangen ville internett forblitt en PC-greie, sier Håkon Wium Lie til VårtOslo.

Oslo Byes Vels skiltprogram er byhistorie i kortform – der det skjedde. Foto: Audun Engh
Oslo Byes Vels skiltprogram er byhistorie i kortform – der det skjedde. Foto: Audun Engh

Hos Opera begynte utviklingen av nettlesere for mobile enheter, og selskapet jobbet særlig med visning av web-sider på små skjermer. Uten Opera og Wium Lie er det altså ikke sikkert internett på mobiltelefoner hadde fungert som i dag.

På det blå skiltet fra Oslo Byes Vel står det:

"Her ble nettleseren Opera og verktøyet Qt utviklet 1998 - 2012. Visningsmotorene Presto og Webkit gjorde internett på mobiltelefoner mulig".

Pølsefest i Syverkiosken

— Kriteriene for Oslo-skilting er at stedet er knyttet til en betydningsfull person, en historisk begivenhet eller virksomhet – eller at objektets alder er bemerkelsesverdig. Det settes ikke opp skilt over nålevende personer, skriver Oslo Byes Vel på sin nettside.

— Det var kjempestas at så mange møtte opp i striregnet. Mange av de ansatte har noen av sine beste år i bygget i Waldemar Thranes gate, selv om bygningen ikke er verdens vakreste, sier Håkon Wium Lie.

Gateavisa-legenden, byaktivisten og arkitekturforkjemper Audun Engh (til v.) var med på både avduking og pølesfest i Syverkiosken. Til høyre pølsebod-innehaver Erlend Dahlbo, som ifølge kjennere serverer landets beste wienerpølser. Foto: Håkon Wium Lie
Gateavisa-legenden, byaktivisten og arkitekturforkjemper Audun Engh (til v.) var med på både avduking og pølesfest i Syverkiosken. Til høyre pølsebod-innehaver Erlend Dahlbo, som ifølge kjennere serverer landets beste wienerpølser. Foto: Håkon Wium Lie

På programmet sto også pølser denne regntunge ettermiddagen. Rett ved bygningen i Waldemar Thranes gate ligger en av de få gjenlevende, tradisjonell pølsebodene i Norge. Syverkiosken er legendarisk for pølsekjennere både i Oslo og resten av landet. Med hemmelig pølseoppskrift og ekstra tynn tarm får en wiener både riktig smak og korrekt knekklyd.

— Etterpå måtte vi selvfølgelig ha pølsefest i Syverkiosken. Dette var fryktelig gøy. Og få med at de blå skiltene fra Oslo Byes Vel gjør byen bedre, avslutter Wium Lie.

Det norske dataeventyret Opera Software ble startet av Geir Ivarsøy og Jon Stephenson von Tetzchner i 1995. Nå heter selskapet Otello Corporation, mens den delen av selskapet som utviklet nettleseren for mobiler er solgt til kinesiske eiere.

Powered by Labrador CMS