APs næringsbyråd Geir Lippestad betaler med glede 90.000 i skatt til partifelle og finansbyråd Robert Steen. Foto: Arnsten Linstad

Geir Lippestad (Ap) betaler 90.000 kr i eiendomsskatt til partifellen Robert Steen

Publisert

– Jeg er stolt av å bidra til fellesskapet og betaler eiendomsskatt med glede, sier Oslos næringsbyråd Geir Lippestad (Ap).

Den profilerte forsvareren og Ap-politikeren, som har permisjon fra sitt eget advokatfirma, er medeier i et eiendomsselskap som betaler 73.662 kroner i eiendomsskatt i år. I tillegg må Lippestad og hans kone betale om lag 15.000 kroner i skatt på sin privatbolig.

Om få uker må det rødgrønne byrådet og Oslo kommune møte i retten etter at Huseiernes Landsforbund har saksøkt kommunen for å ha innført eiendomsskatt kun på byens mest verdifulle boliger. Striden står om hvorvidt det er lov å kun ilegge eiendomsskatt til en spesifikk gruppe og ikke til alle boligeiere i Oslo. Uansett utfall av rettssaken i tingretten, er det ventet at den som taper søksmålet anker videre til lagmannsretten, og at striden om det rødgrønne byrådets eiendomsskatt til slutt ender i høyesterett.

– Lei høyresidens syting

Som rutinert advokat ønsker ikke Lippestad å kommentere den forestående rettsaken mot byrådet og kommunen. Men Ap-byråden snakker gjerne om politikken og årsaken til at hans parti gikk til valg på å gjeninnføre eiendomsskatten i Oslo.

Jeg er lei Høyres og Frps syting om eiendomsskatten. I 364 andre norske kommuner betaler langt flere innbyggere eiendomsskatt. Det er normalt at de som har mest bidrar litt mer til fellesskapet. Inntektene fra skatten kommer alle byens borgere til gode, sier Lippestad.

Har Høyre og Frp en hemmelig seddelpresse?

Den omstridte eiendomsskatten i Oslo er i 2017 beregnet til å gi kommunen om lag 350 millioner kroner til bykassen. Dette er penger det rødgrønne byrådet har budsjettert med skal dekke den økte satsingen innen eldreomsorg og 3000 nye barnehageplasser.

– Jeg har fortsatt problemer med å forstå hvordan Høyre og Frp mener vi kan få en bedre eldreomsorg uten disse skatteinntektene. Har de to partiene en hemmelig seddelpresse ingen andre vet om, spør Lippestad.

Næringslivet betaler mest i eiendomsskatt

Selv om det er boligeiere som gjennom Huseiernes landsforbund har saksøkt Oslo kommune, er det næringslivet som bidrar med størsteparten av inntektene hovedstaden får gjennom eiendomsskatt. Næringsbyråd Lippestad er ikke bekymret for at Oslo blir mindre attraktiv for næringslivet. Og han er heller ikke særlig bekymret for hvordan det går med advokatfirmaet han selv eier.

– Jeg har permisjon for å drive politikk for Arbeiderpartiet. En dyktig daglig leder, et dyktig styre og dyktige medarbeidere klarer fint å drive advokatfirmaet uten meg. Det virker nesten som om ingen savner meg, smiler Lippestad.

Powered by Labrador CMS