Enveiskjøring blir til kunstverk på Frithjof Nansens plass ved Rådhuset. Foto: Henrik Haven

Skiltkunstneren Clet Abraham anmeldes for hærverk. Men hylles av VårtOslos lesere

� Selges disse skiltene blir det vel penger i pluss i kassa, foreslår en VårtOslo-leser. De humoristiske endringene franske Clet Abraham har gjort med trafikkskilt i Oslo får nesten utelukkende positive reaksjoner.

Publisert

Skiltkunsten til franske Clet Abraham har vekket et voldsomt engasjement i sosiale medier. VårtOslo publiserte lørdag en bildeserie der trafikkskilt i hovedstaden er "pyntet" av Abraham.

— Fantastisk kunst. Bør bevares eller i det minste selges. Kjøper gjerne ett skilt eller to, skriver en leser på VårtOslos Facebook-side.

Samme skiltkunst i andre byer

Med sin helt særegne kombinasjon av spissfindighet og humor utfordrer den internasjonalt anerkjente kunstneren Clet Abraham grensene for makt. Det gjør han ved å ta i bruk enkle vinyl-klistremerker som samhandler med trafikkskiltene de festes på og omgivelsene rundt skiltene.

Clet Abraham i sitt studio i Firenze. LivornoDP / Wikipedia

Med en sykkel som både fremkomstmiddel og provisorisk stillas, har Clet i løpet av tre dager dekket store deler av indre by med sin kunstneriske intervensjon.

— Tror jeg har sett skiltene hans i Firenze. Man blir i godt humør av dem, skriver en leser på Facebook.

Parkeringsbestemmelsene får nok de fleste med seg selv om det håndhilses. Foto: Henrik Haven

Og det stemmer nok at mange av VårtOslos lesere som har vært på reisefot rundt i Europa har sett Clet Abrahams skiltkunst også i andre byer.

— Man blir glad av sånn kunst

De siste ti årene har Clet tilpasset og endret trafikkskilt i en rekke byer. Ved bruk av på forhånd utskårne klistremerker i vinyl, arbeider han ofte nattestid. Målet er å gi byens gater et strøk av humor og medmenneskelighet.

— Man blir jo glad se sånn kunst. Opplevde den i en liten by i Bretagne 2018, det var mange skilt blitt til humoristiske kunstverk, skriver en VårtOslo-leser på Facebook.

I den europeiske miljøhovedstaden Oslo farter Clet Abraham rundt på sykkel når han skaper skiltkunst. Eller hærverk, som kommunen kaller det. Foto: Henrik Haven

I byer hvor makten er selvkritisk får kunsten hans bli. Andre steder blir den raskt fjernet, oppgir kunstneren.

Men bymiljøetaten i Oslo kommune er ikke like begeistret som de fleste av VårtOslos lesere på sosiale medier.

Signs they are a-changin`

— Vi mener denne handlingen må ses på som hærverk. Vi risikerer at folk misforstår skiltene, noe som er farlig. Vi er også redde for at folk får lavere respekt for gateskiltene og at påfunnet kan smitte, sier kommunikasjonsdirektør i bymiljøetaten, Richard Kongsteien.

I byer hvor makten er selvkritisk får kunsten hans bli. Andre steder blir den raskt fjernet, oppgir Clet Abraham. Foto: Henrik Haven

Gatekunsten der skiltene er endret eller "pyntet" på i en rekke europeiske byer sees forøvrig på som et sammenhengende kunstverk. Og tittelen på kunstverket der gateskilt er lerretet er en parafrasering av en kjent Bob Dylan-sang: The signs they are a-changin.

— Vi vil umiddelbart rette opp disse skiltene, og det må skattebetalerne betale for. Vi finner handlingen uakseptabel og kommer til å anmelde den til politiet. Enten blåser kunstneren i at dette er straffbart, eller så vet han det ikke, sier Kongsteien.

Powered by Labrador CMS