� Utad sier moskeene at de ønsker homoer velkommen, men når jeg kommer på besøk, opplever jeg noe annet, fortalte Thee Yezen til VårtOslo i fjor. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Den muslimske homoaktivisten Thee Yezen og Skeiv Verden får pris fra Kirkens Bymisjon

� Alle vil redde oss homofile muslimer. Muslimske miljøer vil redde oss fra synd, og høyrepopulister vil redde oss fra vårt eget folk, fortalte Thee Yezen til VårtOslo da han sto frem i fjor. Nå får homoaktivisten Brosteinprisen av Kirkens Bymisjon.

Publisert

— Thee Yezen Al-Obaide og organisasjonen Skeiv verden får Brosteinprisen 2018 for deres respektive arbeid med å skape trygge møteplasser for skeive minoriteter. I Norge og internasjonalt blir skeive med innvandrerbakgrunn truet med diskriminering og hatkriminalitet, skriver Kirkens Bymisjon i prisbegrunnelsen.

Thee Yezen sto i fjor vår frem som åpent homofil muslim i et lengre intervju i VårtOslo. Like etterpå deltok han også i Oslo Pride.

Homofobi i innvandrermiljøer

� Selv har jeg et muslimsk navn og et arabisk utseende, men i Midtøsten sier de jeg er vestlig. Nordmenn som ser det skjeggete utseendet mitt og hører meg snakke om Nato og angrepskrig i Midtøsten, betrakter meg derimot som en ekstremist, sier Thee Yezen til VårtOslo. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Utad fremstår jeg som en veldig tøff aktivist, men jeg er egentlig ikke det. Jeg gjemmer meg under dyna og skammer meg. Og synes dette er veldig tøft. I kampen mot homofobien føler jeg at jeg står veldig alene. Også antirasister har sviktet. Hvorfor konfronterer de ikke homofobien i innvandrermiljøer, sa Thee Yezen til VårtOslo.

Yezen er født i Bagdad og kom til Norge i 2001. Han og familien slo seg ned på Sørlandet og Yezen utdannet seg til førskolelærer.

Han har tidligere markert seg som fredsaktivist og antirasist og har blant annet mobilisert muslimske miljøer til kamp mot ekstremisme. Et større miljø med muslimer ønsker seg nå en moské for homofile, et miljø hvor de ikke trenger å forhandle vekk legningen sin, ifølge seg selv. I spissen for initiativet står organisasjonen Salam, som betyr fred.

— Blir skjøvet vekk av alle

— Selv har jeg et muslimsk navn og et arabisk utseende, men i Midtøsten sier de jeg er vestlig. Nordmenn som ser det skjeggete utseendet mitt og hører meg snakke om Nato og angrepskrig i Midtøsten, betrakter meg derimot som en ekstremist. Jeg føler meg klemt mellom det arabiske og det vestlige, og har gleden av å bli skjøvet vekk av alle.

� Ingen av dem spør meg hvem vi egentlig er, sa Thee Yezen i portrettintervjuet VårtOslo lagde med aktivisten i fjor vår . Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Alle ønsker å redde oss homofile muslimer. Muslimske miljøer vil redde oss fra oss selv og legningen vår. Høyrepopulistene på sin side ønsker å redde oss fra vårt folk, vår religion og våre foreldre. Ingen av dem spør meg hvem vi egentlig er, sa Thee Yezen i portrettet VårtOslo gjorde av aktivisten i fjor vår.

Thee Yezen deler Brosteinprisen med organisasjonen Skeiv verden, som i 15 år har arbeidet for å skape trygge møteplasser og økt livskvalitet for skeive med innvandrerbakgrunn.

Første pris til LHBT-miljøet

Skeiv Verden er et miljø av og for sårbare personer i LHBT+-feltet. Også i Norge har hatkriminalitet og hets mot denne gruppa økt. I en fersk levekårsundersøkelse sier 33 prosent at de ikke er fornøyd med livet sitt. Svært mange har hatt selvmordstanker.

Det er første gang Brosteinprisen går til mottakere for arbeid med LHBT+-spørsmål.

Brosteinprisen gis hvert år fra Kirkens Bymisjon til personer eller organisasjoner som på en særlig måte bidrar til å avdekke nød, formidler håp og gir samfunnet redskaper til å bekjempe nød og urettferdighet.

Tidligere mottakere av Brosteinprisen er blant andre De skamløse jentene, Sykepleie på hjul, Petter "Uteligger" Nyquist, Margreth Olin og Rosa-prosjektet.

Powered by Labrador CMS