STILLER TIL VALG

Arild Hermstad setter første spadestikk under åpningen av rehabiliteringsprosessen i Kristparken.
Partileder Arild åpner rehabiliteringsprosessen i Kristparken.

– Jeg er født i Bergen, så det å holde munn er jeg ikke så god til, sier partilederen 

En tur til Guatemala som 23-åring ble begynnelsen på den politiske reisen til Arild (56): – Det ble viktig for meg å bruke livet mitt på å arbeide for mer solidaritet og rettferdighet.

Publisert

Arild Hermstad (56) fra Bøler er partileder i MDG og byråd for byutvikling. Han stiller som 2. kandidat for Oslo MDG til høstens lokalvalg.

– Hvor gikk sommerferien og med hvem?

– Med min kone, eldstesønnen og hans kjæreste og deres hund på seilbåten i Oslofjorden. Deretter en kort togtur til Tyskland for å besøke yngstemann og hans kjæreste i Hildesheim. Fikk ladet batteriene i tre uker, selv om det ikke ble totalt feriemodus (jeg glemte ikke et eneste passord). 

Kandidat til kommunevalget

Hver dag frem til kommunevalget den 11. september kan du lese et nytt intervju med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo-spalten «Stiller til valg»

I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.

Arild Hermstad
Arild med kona Live under turen deres til Tyskland i sommer.

Ellers mye bading, litt lesing og masse god mat.

– Hvilken hendelse og/eller person fikk deg til å engasjere deg i politikken? 

– Det var en tur til Guatemala da jeg var 23 år. Der ble jeg vitne til enorme forskjeller mellom rik og fattig, og traff mennesker som levde under forhold som var vanskelig å forestille seg. Det ble viktig for meg å bruke livet mitt på å arbeide for mer solidaritet og rettferdighet. 

Jeg engasjerte meg i en rekke forskjellige organisasjoner. Etter 16 år som leder av Framtiden i våre hender kom jeg til å at det viktigste jeg kunne gjøre for verden var å selv bli politiker i MDG.

Arild Hermstad
Arild besøker Matsentralen, som gir mat til fattige grupper.

– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?

– Jeg blir mest opprømt de gangene vi får gjennomslag for viktig grønn politikk, og det har skjedd mange ganger i år. Som Oslo-politiker er det den dagen vi innførte billige enkeltbilletter i kollektivtrafikken, og som nasjonal politiker den dagen vi fikk stortingsflertallet med på å både sikre fremdrift og bedre naturhensyn i havvindssatsingen.

– … og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?

– Jeg tror det må være en av dagene som i stor grad gikk med til å forberede meg før partilederdebatten i Arendal. Det er ganske krevende å holde konsentrasjonen over lang tid.

– Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?

– Da broren min ble far for første gang forrige fredag! Min lille niese er helt nydelig. 

– … og hva klasket du deg selv i pannen av?

– Det verste klasket kom da jeg ikke fikk være med på julepresangen jeg ga til min kone. Jeg kjøpte billetter til Døden på Oslo S på Økern. Først valgte jeg å prioritere et viktig møte og klarte på finurlig vis å få byttet dato med min svoger som også hadde billetter. Da jeg senere ble byråd, innså jeg at jeg måtte i bystyret på den nye datoen. 

Det endte med at min kone gikk med en venninne i stedet.

Arild Hermstad
Fra flommen i Mjøndalen for noen uker siden med Lan Marie Nguyen Berg (til høyre).

– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?

Jeg tror den viktigste beslutningen jeg har tatt for byen vår er å få gjennomslag i byråd for å kunne sende kommuneplanens arealdel på høring i juni. Den sikrer at byen vår vil vokse videre samtidig som det blir bedre å bo og leve her. Utkastet innebærer også offensiv politikk som vil bety at Oslo fortsatt står fremst i klimakampen og sikrer naturhensyn, 

– … og når tok du feil og måtte korrigere kursen?

– Da jeg i partilederdebatten på NRK sa at Dagens Næringsliv på lederplass hadde tatt til orde for en sluttdato for olje. Det var en kommentar fra finansredaktøren som argumenterte for å avvikle oljenæringen. Det er jo ikke helt det samme, så her ble jeg jo også korrigert av programleder Fredrik Solvang. 

Arild får hjelp til å plante oregano av Mathias Storm Michelsen.

– … og når skulle du ha holdt munn?

– Jeg er født i Bergen, så det å holde munn er jeg ikke så god til. Skulle derfor gjerne ha ønsket at jeg måtte holde mindre munn i de nasjonale partilederdebattene. Sist gang på TV2 endte jeg med tre minutters tale i en sending som varte i halvannen time.

– Hvilket tall reagerte du på i år?

– At regjeringen kun har kuttet 0,5% av norske utslipp i 2022, når vi må kutte minst 7-8% hvert år de neste årene om vi skal nå klimamålet for 2030. Over tretti år med klimapolitikk har gitt totale utslippskutt på skarve 4,7 prosent. Det er omtrent like mye som byrådet i Oslo kuttet på ett år. 

Dette viser at det er mulig å kutte utslippene, men at det krever et helt annet trøkk og mot enn det Høyre eller A-regjeringer har evnet så langt. 

Arild Hermstad
Arild ute på skitur, som han liker å bruke fritiden på.

– … og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?

– Sammen med staten og studentsamskipnaden må vi få bygget flere studentboliger. Så må vi få med oss utbyggere, stat og alle gode krefter på å finne flere veier inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere, uten at det betyr å bygge knøttsmå leiligheter som gir dårligere bomiljøer. 

Så haster det med å hjelpe alle de som er mest sårbare i Oslo, enten de lever i fattigdom, sliter med rus, ensomhet eller annet. Vi går til valg på at Oslo skal bli verdens første utslippsfrie by , at vi tar vare på naturen, får ned forskjellene, og sørger for at alle føler seg inkludert og trygg, uansett alder eller bakgrunn.

Powered by Labrador CMS