Det antifascistiske veggmaleriet i rødt, hvitt og svart med en knyttneve som knuser et hakekors er blitt et landemerke i Oslo. I romjulen ble symbolet malt over.

Veggmaleriet på Blitz-huset sabotert. Ble restaurert rekordraskt etter pengeinnsamling

Pengeinnsamlingen etter sabotasjen har sørget for ny maling, beskyttelsesplate mot nye angrep og 17.000 kroner på Blitz-kontoen til andre prosjekter.

Publisert

Etter Blitz-husets oppstart i 1982 har det antifascistiske veggmaleriet i rødt, hvitt og svart med en knyttneve som knuser et hakekors blitt et velkjent landemerke i Oslo. I romjulen ble symbolet malt over. Video av tilgrisingen, som VårtOslo også har sett, ble senere delt på flere blogger.

Videoen viser en svartkledd person med sladdet ansikt som raskt ruller maling over veggmaleriet. Sabotasjen av maleriet var gjort på 42 sekunder.

Grupperingen Antifascistisk Aksjon (AFA) skriver i et Facebook-innlegg som omtaler hendelsen at personer tilknyttet et høyreekstremt miljø i Norge står bak hendelsen.

Slik så veggmaleriet på Blitz-huset ut etter sabotasjen i romjulen.

Nytt veggmaleri på plass

Allerede dagen etter tilgrisingen fant sted ble en innsamling opprettet på Spleis.

«Når vi 650 kr kjøper vi maling og malesaker til å fikse veggkunsten. Når vi 5000+ kan vi skaffe en polykarbonat-plate til å sikre veggkunsten,» skriver initiativtakeren på Spleis.

Ifølge informasjon på Spleis-siden er det ikke tegn på at andre deler av Blitz-huset er utsatt for skadeverk.

«Vi har foreløpig ikke funnet andre skader på huset fra denne hendelsen, trolig turde de ikke annet enn å tagge litt og løpe sin vei. Vi samler inn for å donere til restaurasjon og bedre sikring av veggmaleriet, » skriver hen.

I et innlegg på Blitzhusets vennerFacebook kan personer tilknyttet miljøet opplyse at det kjente veggmaleriet nå er restaurert.

Fikk 17 000 kroner for mye

151 givere har donert totalt 28 532 kroner til restaureringen av maleriet. Det høye beløpet innebærer at blitzerne også fikk penger nok til å kjøpe inn en beskyttelsesplate for å avverge fremtidige angrep.

Etter restaurering og investering i beskyttelse av veggmaleriet har Blitz et overskudd på 17 000 kroner. Dette vil mest sannsynlig bli brukt på videre drift av huset, opplyses det om på Facebook-siden Blitzhusets venner.

Powered by Labrador CMS