Brannvesenet brukte to timer på å få ei jente løs fra monumentet på Youngstorget. Nå er det satt inn stålrør i mellomrommene på skulpturen.
Brannvesenet brukte to timer på å få ei jente løs fra monumentet på Youngstorget. Nå er det satt inn stålrør i mellomrommene på skulpturen.

Her satte en fire år gammel jente fast hodet sitt. Nå har kunstinstallasjonen på Youngstorget blitt sikret

En fire år gammel jente ble sittende fast i hele to timer, da hun lekte rundt det store monumentet på Youngstorget i fjor sommer. Nå har kommunen og kunstneren gjort tiltak for at det ikke skal gjenta seg.

Publisert

Etter at en fire år gammel jente satte fast hodet i en kunstinstallasjon på Youngstorget i sommer, gikk Kulturetaten straks i gang med å sikre at dette ikke kom til å skje igjen. 

I første omgang ble det satt opp midlertidige sperringer rundt installasjonen, mens det ble vurdert hva som skulle gjøres for å sikre installasjonen. 

Oslo kommunes kunstsamling, som har det faglige ansvaret for byens offentlige kunst, har nå sørget for å sikre monumentet med stålbøyler i de to åpningene.

Skal tilfredsstille krav til åpninger

– Stålrøret settes inn i spaltene mellom elementene, i en farge som skal passe med steinen. De nye spaltene vil tilfredsstille krav til åpninger, både maks og minimum, sier Daniella Van Dijk-Wennberg, avdelingsdirektør kunst i Kulturetaten.

Rett etter hendelsen ble det satt opp midlertidige sperringer rundt installasjonen.
Rett etter hendelsen ble det satt opp midlertidige sperringer rundt installasjonen.

– Askim mekaniske har utført sikring i dialog med kunstner Hagbart Solløs. Kunstneren kom selv med ideen om å sette inn stålrør, forteller senior kommunikasjonsrådgiver hos Kulturetaten, Anne-Line Aaslund.

Krevde bedre sikring

Det var i sommer rundt 15 ansatte fra Oslo brann- og redningsetat som deltok i aksjonen for å få løs jenta, som nesten to timer senere var reddet ut.

For å løsne jenta smurte brannvesenet skulpturen inn med olje og løftet jenta langsomt oppover.

Sikring av monumentet på Youngstorget. Stålrør er satt inn mellom elementene i en farge som skal passe med resten av steinen.
Stålrør er satt inn mellom elementene, i en farge som skal passe med resten av steinen fra 1997.

Brannvesenet sa da at det ikke var første gangen dette hadde skjedd, da flere barn leker med skulpturen og ender med å sette seg fast. De krevde at monumentet måtte sikres bedre.

– Sjokkerende

– Jeg hadde aldri forestilt meg at noe sånt kunne skje. Det var sjokkerende, og jeg er veldig glad for at det gikk så bra som det gjorde, sa kunstner Hagbart Solløs etter hendelsen i sommer.

Han fortalte i sommer at han syntes det var bra at saken ble tatt opp og diskutert, og kom selv med forslag til hvordan skulpturen kunne sikres.

– Mitt forslag er å felle inn herdet glass mellom stolpene, så man fortsatt kan se igjennom, også ha en åpning nederst så man kan få ut søppel og løv, sa han da. 



Powered by Labrador CMS