Aksjonister fra Stopp oljeletinga har griset til Monolitten i Vigelandsanlegget.

Klimaaktivister har griset gul maling på Monolitten i Vigelandsparken. Se bildene

Klimaaktivister har tilgriset Monolitten i Vigelandsparken med maling. De krever umiddelbar stans i all leting etter ny olje og gass på norsk sokkel. Klimaaktivistene har sølt gul maling på Monolitten. Se bildene fra parken.

Publisert

Fredag formiddag tilgriset to aksjonister fra Stopp oljeletinga Monolitten med oransje maling. De krever umiddelbar stans i all leting etter ny olje og gass på norsk sokkel.

Da politiet ankom stedet, ble de to bortvist, men de etterkom ikke politiets pålegg.

– De ble da innbrakt, og det vil bli framlagt en reaksjon, sier krimleder Mona Nordby i Oslo politidistrikt til NTB. Hun ønsker ikke spekulere på hva slags reaksjon de to kan vente seg.

Hun ønsker ikke spekulere på hva slags reaksjon de to kan vente seg, men det venter uansett en anmeldelse fra Oslo kommune.

– Skulpturene i Vigelandsparken er en viktig del av vår felles kulturarv og dette er svært trist. Hærverket vil bli anmeldt til politiet. Vigelandmuseets leder Jarle Strømodden.

Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB
Foto: Javad Parsa / NTB

– En syltynn drøm

Klimaaktivistene opplyser i en pressemelding at aksjonen ble gjennomført som en reaksjon på det de mener er et skuffende klimatoppmøte i Egypt.

– COP27 var en syltynn drøm som ble til en stor skuffelse, og nok et år der Norge tilbyr 53 letelisenser venter oss. Verdens regjeringer styrer oss mot sosial kollaps, og det kommer til å se ut som Monolitten, sier Anne Klenge (24), som var en av aksjonistene, i pressemeldingen.

De krever at regjeringen erklærer umiddelbar stans i all videre leting etter ny olje og gass på norsk sokkel.

Konservatorer fra Vigelandmuseet og firmaet Stopp tagging kom raskt i gang med å fjerne malingen.

Kan vaskes av

Monolitten er en 17 meter høy steinsøyle som står midt i Vigelandsparken i Oslo. Monolittplatået er omgitt av en sirkeltrapp med 36 figurgrupper. Både steinsøylen og flere av figurgrupper er tilgriset med maling.

– Dette kan vaskes av, så jeg tror ikke Monolitten tar så mye skade av det, sier den andre aksjonisten, Joachim Skahjem (24), til TV 2.

Kjente malerier

Aktivistene er fra samme gruppe som nylig forsøkte å skade Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet.

Flere lignende aksjoner mot kjente malerier har funnet sted andre steder i Europa de siste ukene, som oftest i form av at aktivistene limer seg fast eller kaster suppe, kake eller potetmos.

Blant verkene som har fått gjennomgå, er Leonardo da Vincis «Mona Lisa», Vincent van Goghs «Solsikker» og «Pike med perleøredobb». Alle maleriene var imidlertid dekket med glass, noe «Skrik» også var.

Aksjonistgruppa har også ved flere anledninger satt seg i veibanen for å stoppe trafikken i store byer.

Powered by Labrador CMS