31 flyteknikere blir tatt ut i streik fra lørdag morgen. Det vil føre til problemer i flytrafikken. Slik så det ut på Gardermoen da SAS-pilotene streiket i 2019.

Flyteknikere går ut i streik – urealistiske lønnskrav, mener NHO

Både SAS, Widerøe og Norwegian rammes når 31 flyteknikere går ut i streik fra lørdag morgen. Men foreløpig er konsekvensene for passasjerene ikke avklart.

Publisert

Allerede mandag blir streiken utvidet med ytterligere 75 flyteknikere. Da vil rundt en firedel av flyteknikerne organisert i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) streike.

Flere avganger vil bli kansellert, men hvilke konsekvenser streiken vil få, er ikke avklart.

Planlegger for normal trafikk

Widerøe opplyser at passasjerene skal møte som normalt, med mindre de har fått beskjed om noe annet.

– Det kan kommer driftsforstyrrelser utover dagen og helgen, slik at man er forberedt på det. Men i utgangspunktet planlegger vi for trafikk som normalt, sier kommunikasjonsdirektør Silje Brandsvoll.

Pressekontakt Silje Glorvigen i Norwegian sier kundene ikke behøver å gjøre noe nå. Hvilke avganger som blir berørt, er ikke klart.

– Foreløpig har vi lite informasjon, men vi oppfordrer våre kunder til å vente på informasjon fra oss. Vi vil kontakte dem som blir berørt. Vi vil også oppdatere våre nettsider om streiken, sier hun.

SAS opplyser at ingen av deres passasjerer blir berørt av streiken lørdag.

– I dag blir ingen passasjerer påvirket av streiken. Hvordan det blir fremover, må vi komme tilbake til, men alle passasjerer som blir berørt, vil få beskjed fra oss, sier Anna Sandell i kommunikasjonsavdelingen i SAS.

Urealistisk lønnskrav

Det ble brudd i meklingen mellom NHO Luftfart NFO klokken 3.50 lørdag morgen.

– Mekleren konstaterte at partene sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, opplyser mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren.

– Det ble dessverre meklingsbrudd. Årsaken til bruddet var i våre øyne svært høye økonomiske krav, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Han kaller lønnskravet fra flyteknikerne urealistisk.

– Det generelle tillegget i frontfaget var 4 kroner timen, men utgangspunktet til flyteknikerne var et krav på 60 kroner timen. Det er urealistisk i en så presset bransje som vår, sier Lothe.

Lønn under press

– Vi har dessverre ikke klart å komme til enighet med NHO Luftfart. Meklingen ble brutt, og vi er i streik, sier NFO-leder Jan Skogseth.

Skogseth sier i en pressemelding lørdag morgen at lønnen har vært under press så lenge at flyteknikeryrket ikke lenger er konkurransedyktig.

– Vi er i en situasjon hvor det er uakseptabelt med ett lønnstillegg som frontfagene. Flyteknikeryrket må ha en nivåheving av lønn nå.

– Det finnes kun fire skoler i Norge med flytekniske linjer, og det tragiske er at skoleklassene ikke fylles opp. Forsvaret har varslet at de trenger inntil 300 flyteknikere de neste 5 år, fortsetter han.

NFO-lederen sa fredag kveld til TV 2 at kravene deres var tredelt.

– Fagforeningsknusing

– Det er lønn, helserelaterte krav for ansatte som tar de tyngste skiftene, og hvilke medlemmer vi har forhandlingsrett for. Motparten vil fjerne forhandlingsrett for enkelte medlemsgrupper som tidligere hadde denne rettigheten. Dette er fagforeningsknusing, sa Skogseth.

Norsk Flyteknikerorganisasjon har rundt 430 medlemmer i Norwegian, SAS, Widerøe, Babcock Scandinavian Engineering, Norse Atlantic Airways (Norse) og Kongsberg Aviation Maintenance Services (Kams).

Babcock, Norse og Kams er ikke tatt ut i streik, ifølge NFO.

Powered by Labrador CMS