Saida Begum ble sammen med Eirik Lae Solberg mandag kveld valgt ved akklamasjon til å være Oslo Høyres to toppkandidater ved neste høsts kommunevalg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Saida Begum enstemmig valgt som Oslo Høyres ordførerkandidat

Mens Oslo Frp hadde nominasjonsthriller og kampvotering var alt fryd og fordragelighet på Oslo Høyres nominasjonsmøte mandag kveld.

Publisert

Saida Begum (31) er oppskriftsmessig valgt til Høyres ordførerkandidat i Oslo, mens Eirik Lae Solberg var selvsagt som listetopp og fylkespartiets byrådslederkandidat.

Begge ble valgt ved akklamasjon under partiets nominasjonsmøte mandag kveld. Begum blir med det Oslo Høyres første ordførerkandidat med minoritetsbakgrunn.

Begum er også den første kvinnen som er fylkespartiets ordførerkandidat på nesten 28 år. Sist gang en kvinne var Høyres kandidat til hovedstadens formelt sett fremste tillitsverv, var da Astrid Nøklebye Heiberg stilte til valg i 1991. Da tapte de borgerlige makten i Oslo, og Aps Ann-Marit Sæbønes ble i stedet Oslos første kvinnelige ordfører.

 Lae Solberg med lang erfaring

Eirik Lae Solberg var på forhånd selskreven som Oslo Høyres byrådslederkandidat. Foto: Sturlason / Oslo kommune

Innstillingen fra nominasjonskomiteen ble i stor grad tatt til følge, og den første endringen i listen kom på 23.-plass. I dag har Høyre 19 bystyremedlemmer i Oslo.

Eirik Lae Solberg er opprinnelig fra Drammen, men har lang fartstid fra både Oslo- og rikspolitikken. Han var blant annet finansbyråd da Høyre hadde byrådsmakt med KrF og Venstre før valget i 2015.

— Egentlig er det jeg som er innvandrer til Oslo. Saida er fullblods Oslo-borger, sa drammenseren til VårtOslo da det ble kjent at Høyres nominasjonskomité innstilte Begum på topp sammen med Eirik Lae Solberg.

— Jeg er Oslo-nomade

— Men jeg har bodd i Oslo så lenge at det er min hjemby nå, sa Solberg som er bosatt på St. Hanshaugen.

Saida Begum er utdannet jurist og er partiets fraksjonsleder i kultur- og utdanningskomiteen. Hun har også vært rådgiver for Høyres justispolitikere på Stortinget og har sittet i Oslo bystyre siden 2011.

Saida Begum (H) har som medlem av bystyrets kultur- og utdanningskomité profilert seg som utdanningspolitiker. Og er inne i sin andre periode i Oslos bystyre. Foto: Arnsten Linstad

– Jeg er en ung kvinne som brenner for Oslo. Jeg har bodd i Vestre Aker, i Hausmanns gate i sentrum, på Stovner, Høybråten, Grünerløkka og nå på St. Hanshaugen. Jeg er en skikkelig Oslo-nomade, som elsker byen min, sa Saida Begum til NRK da hun ble innstilt til ordførerkandidat.

Powered by Labrador CMS