Det blir dyrere å reise kollektivt i Oslo og Akershus til neste år. Foto: Christian Boger

Billettprisene på Ruters kollektivreiser går opp til neste år. Men mindre enn planlagt

Publisert

Byrådet i Oslo og Akershus fylkeskommune er enige om å redusere den avtalte økningen i billettprisene på buss, bane og trikk til neste år.

Oslo bystyre og Akershus fylkesstyre ble i Oslopakke 3-avtalen enige om å øke Ruters billettpriser til neste år. Men i årets Oslo-budsjett sa byrådet i Oslo stopp og satte av penger til å fryse økningen.

Problemet var at Akershus fylkeskommune ikke var helt med på notene. Nå har de to fylkeskommunene likevel møttes på midten, og billettprisene blir halvert i forhold til de opprinnelige planene.

Vil halvere økningen

– Vi har kommet til enighet om å halvere den planlagte økningen i billettprisene fra februar neste år. Det er bra både for de som reiser kollektivt og for miljøet. Det bidrar også til å sikre kollektivtrafikkens konkurranseevne mot privatbilen, sier byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg, og fylkesordfører Anette Solli, i en felles pressemelding.

– Dessverre ikke prisstopp

Halvparten av kollektivtrafikkens bidrag til Oslopakke 3 for 2018 vil nå bli finansiert innenfor Ruters økonomiske handlingsrom (79 millioner kroner). Den andre halvparten (79 millioner kroner) hentes inn gjennom en justering av billettprisene.

– Dessverre fikk vi ikke på plass full kompensasjon av prisøkningen, men det er bra vi ble enige om i redusere prisøkningen neste år, sier byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg.

Usikkert hva som skjer fra 2019

Oslo og Akershus har ikke tatt stilling til hvordan å kompensere for en eventuell økning i prisene i 2019 og i påfølgende år.

Tall fra Ruter viser at det er rundt 300.000 personer som reiser kollektivt i Oslo og Akershus hver eneste dag. Det er også omtrent en million reiser og påstigninger på forskjellige kollektivtilbud i døgnet.

Powered by Labrador CMS