Marit Vea og Venstre sikret bystyreflertall for Ap/SV/MDG-byrådets forslag om å opprette Oslobolig AS.
Marit Vea og Venstre sikret bystyreflertall for Ap/SV/MDG-byrådets forslag om å opprette Oslobolig AS.

Bystyreflertall for det nye selskapet Oslobolig: — Flere vil få mulighet til å eie egen bolig

— Vi har under tvil landet på at vi støtter byrådets forslag om å opprette Oslobolig, sier Marit Kristine Vea (V). Dermed sikret Venstre og Høyre sammen med byrådspartiene Ap, SV og MDG flertall for det nye boligselskapet.

Publisert

— Vi trenger flere veier inn på boligmarkedet. Vi har et vanskelig boligmarked og det er veldig mange som bor her i byen som vi ønsker skal bli boende her, sier leder av bystyrets finansutvalg, Andreas Halse (Ap).

— Ikke bare fordi de er gode arbeidstakere, men rett og slett fordi vi ønsker at byen skal være et sted for alle, sier Halse.

— Bortkastede skattepenger

Med Venstre og Høyres stemmer ble Ap/SV/MDG-byrådets forslag om opprettelse av Oslobolig AS vedtatt av bystyret.

— Oslobygg er en alternativ vei inn på boligmarkedet. Byrådet påstår ikke at det er hele løsningen, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap).
— Oslobygg er en alternativ vei inn på boligmarkedet. Byrådet påstår ikke at det er hele løsningen, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap).

Det nye selskapet er et pilotprosjekt som skal hjelpe folk med inntekt, men uten egenkapital, inn på boligmarkedet. Oslobolig eies i fellesskap av Oslo kommune, Obos, Bane Nor Eiendom og eiendomsselskapet NREP.

Kritikken mot opprettelsen Oslobolig er at det kun er folk med forholdsvis god inntekt som vil kvalifisere til å kjøpe bolig gjennom det delvis kommunalt eide selskapet.

— Dette er bortkastede skattepenger, som ikke gjør noe for å friskmelde byens boligmarked, sier Lars P. Solås (Frp).

— Har aldri påstått at dette er hele løsningen

— Det er ikke de lavtlønnede som er målgruppen. Det er folk med gode jobber og gode inntekter som skal hjelpes til å kjøpe leiligheter i Oslo. Men boligmarkedet vil fortsette i sin ubalanse med opprettelsen av Oslobolig, mener Frp og Solås.

Kritikken fra Frp bli imøtegått av næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap). Hun påpeker at det aldri har vært meningen at Oslobolig skal hjelpe alle.

— Dette er en alternativ vei inn på boligmarkedet. Byrådet påstår ikke at det er hele løsningen, sier Evensen.

— Veien til å eie egen bolig blir lang for mange. Boligpolitikken skal bidra til at flere skal ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig. Det er derfor vi satser på en tredje boligsektor og Oslobolig, sier næringsbyråden.

— Ideen om leie til eie senker terskelen

Ap, SV og MDG var avhengig av å få støtte fra minst ett annet parti for å sikre bystyreflertall for opprettelse av Oslobolig. Og flertall ble det med god margin, med støtte fra både Høyre og Venstre.

Idéen med det nye selskapet er at folk uten stor nok egenkapital, men som kan betale lån hver måned får kjøpe halvparten av en leilighet. Så betales leie på resten av boligen inntil den er nedbetalt. Med andre ord er det Oslobolig som stiller med sikkerhet for boligen.

— Vi har under tvil landet på at vi støtter byrådets forslag om å opprette Oslobolig. Dette er egentlig det første tiltaket fra dette byrådet som kan fungere, sier Marit Vea (V).

— Men jeg understreker kan. Vi deler ideen om at leie til eie senker terskelen til boligmarkedet, legger Venstre-politikeren til.

Powered by Labrador CMS