– Jeg er utrolig glad og stolt, uttrykker regissør Halfdan Ullmann Tøndel (34).

Halfdan (34) fra Oslo vant prestisjetung filmpris i Cannes: – Det føltes helt uvirkelig

Det er første gang en norsk spillefilm vinner denne prisen, som er en av Cannes-festivalens mest prestisjetunge priser. – Det har tatt ni år å realisere denne filmen siden jeg først fikk ideen, sier regissøren fra Oslo.

Publisert

Halfdan Ullmann Tøndel (34) fra Oslo ble lørdag kveld tildelt prisen "Caméra d'Or" i den prestisjefylte filmfestivalen Cannes, for sin første langfilm "Armand". 

Caméra d'Or er en av Cannes-festivalens mest prestisjetunge priser og deles ut til beste debutfilm. Det er første gang en norsk spillefilm vinner denne prisen.

– Ni år å realisere filmen

– Jeg er utrolig glad og stolt! Dette er sånt man drømmer om, og nesten ikke tør å tro på, uttrykker Tøndel i en pressemelding. 

– Det har tatt ni år å realisere denne filmen siden jeg først fikk ideen, og det føltes helt uvirkelig å motta denne prisen, fortsetter Tøndel.

Han er også sønn av forfatter Linn Ullmann, og barnebarnet til Liv Ullmann og den svenske regissøren Ingmar Bergman.

Filmen skal ha fått strålende mottagelse, med sju minutter stående applaus og svært gode kritikker. Hovedrolleinnehaver Renate Reinsve hylles for sin tolkning av alenemoren Elisabeth.

– En utrolig anerkjennelse

– Mottagelsen i Cannes var overveldende! sier produsent Andrea Berentsen Ottmar, som har produsert tre fiksjonsfilmer, alle med verdenspremiere i Cannes. 

– Jeg har hatt gleden av å jobbe med noen fantastiske regissører til nå, men det er første gang vi opplever å reise til Cannes med en debutfilm. At Halfdan ender opp med å få prisen Caméra d'Or er en utrolig anerkjennelse av hans talent og en fantastisk start på denne filmens reise ut i verden, sier Berentsen Ottmar.

Renate Reinsve spiller hovedrollen i "Armand", som åpner filmfestivalen Oslo Pix 26. august.

Filmen hadde verdenspremiere i Cannes lørdag 18. mai som del av programmet Un Certain Regard. 

Filmen handler om Elisabeth (Renate Reinsve) som blir kalt inn til et foreldremøte på kort varsel. Sønnen hennes er anklaget for noe, men hva dette er virker uklart. Snart er også rektor, helsesøster og et annet foreldrepar en del av et møte skolen raskt mister kontrollen over.

"Armand" åpner filmfestivalen Oslo Pix 26. august og har ordinær kinopremiere 27. september.

Powered by Labrador CMS