Ryllik smaker friskt og ganske sterkt. Foto: Stine Raastad

Det bugner av friske og velsmakende villgrønnsaker i Torshovdalen

Publisert

If you can't beat them, eat them, er grøntekspert Nina Berges råd til hageeiere som sliter med å få luket bort alt som ikke er vakkert i hagen. Mye av det som regnes som en plage for hageeierne er rett og slett villgrønnsaker.

Nede i selve Torshovdalen er det en gressplen fattig på arter, men oppe i dalsiden ved Torshov transittmottak er det en gammel frukthage og udyrket mark som bugner av nyttevekster.

Løvetann, ryllik, groblad, brennesle, skvallerkål, og en hel åker med russekål, er bare noe av det som finnes der. Du kan også plukke med deg lønneblomster fulle av sukker og almefrø med nydelig mandelsmak. Almefrøene er i tillegg næringsrike.

— Vi står til knes i mat her, konstaterte Berge, mens hun ser ut over enga med ville grønnsaker.

Et initiativ fra Omstilling Sagene

Det er Omstilling Sagene som arrangerer nyttevekstvandringen på Torshov. Siri Mittet, opprinnelig fra Ålesund, var med på å starte opp Omstilling Sagene.

I våres er sjette året publikum blir invitert til å finne nyttevekster i nærmiljøet.

— Vi i Omstilling Sagene er opptatt av at folk skal være stolte av nærmiljøet sitt, sier Mittet.

Nå, i begynnelsen av mai, er den beste tiden å gå på matjakt i det grønne. I overkant av 20 personer er med for å lære om de ville nyttevekstene rundt oss.

Den norske lønna er ikke like full av sirup som den kanadiske, men blomstene er søte og gode i noen uker i mai. Foto Stine Raastad

Tilbake til naturen

— Jeg har blitt birøkter og har begynt å vende meg mot naturen. Jeg synes det er leit med alt som vi i dag ikke lenger har kunnskap om, sier Elisabeth Kielland.

— Jeg bor rett i nærheten, men det har ikke passet å få være med på disse vandringene før nå, sier Sirin Stav, mens hun rasker med seg litt godsaker i form av russekål og skvallerkål.

Stav forteller at i denne frukthagen finnes det epler, og at det på frivillighetssentralen i Drøbaksgata går an å leie fruktpresse og lage sin egen eplemost.

— Som med sopp, er det noen arter vi ikke må spise, men for planter er det ikke mange. Du må ikke spise liljekonvall og ikke revebjelle. Selsnepe er dødelig, og det er også hundepersille. Hundepersille likner kjørvel, så jeg ligger unna vill kjørvel også. Ellers er det sunt å beite litt hver dag, bare sett deg ned og forsyn deg, sier Nina Berge.

Blir det en spenstig og ny salat i kveld. Foto: Stine Raastad

—  Vekker jeg en av dere som er med på denne vandringen til å interessere seg for å samle inn nyttevekster, føler jeg at jeg har gjort en god jobb i dag.

Brennesle er god mat

Alle kjenner brennesla. Brenner du deg er det helt sikkert en brennesle, og ikke dens kjedeligere slektning dauvnesle.

— For å unngå å brenne deg må du stryke brennesla med hårene. Jeg bruker brennesle helst i suppa. Det smaker friskt og den minner om spinat, bare bedre, mener Berge.

Siri Mittet i Omstilling Sagene organiserte nyttevekstvandringen. Foto: Stine Raastad

Her er noen av de vanligste villgrønnsakene i Torshovdalen

Vinterkarse: Ser om våren ut som en liten brokkoli. Slik smaker blomsterknoppene dens også. Den kommer tidlig om våren, men utover sommeren vokser den seg stor. Plukk dem når de ligner på mikrobrokkoli. Skyll godt, kok opp rikelig med lettsaltet vann og ha i plantene. Når de er møre, helles de over i dørslag og får renne godt av.

Løvetann: Stek knoppene i smør med hvitløk. Server gjerne til spekemat.

Skvallerkål: Bruk friske, nye skudd som har en blank overflate. Den smaker pepperaktig. Brukes i supper, salater og i pesto.

Russekål: Er en svartelistet plante, og er ikke ønsket i norsk natur. Spis så mye du vil, og hele planten er spiselig. Den smaker mye, og kalles på engelsk "mustard salad", sennepsalat. Russekålsuppe er en favoritt hos kjennere.

Løpstikke: Smaker av sellerirot og purre. Den brukes i salater og som garnityr, også på de fineste restauranter. Brukes ferske.

 

 

Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Nyttevekstvandring på Torshov
Powered by Labrador CMS