I denne leiligheten bodde en mor og hennes funksjonshemmede barn, mens leiligheten blir spist opp av mugg og sopp. Foto: Shahram Ariafar

Enslig mor og funksjonshemmet barn måtte rømme fra kommunal leilighet på grunn av mugg og sopp

Mugglukten slår i mot oss idet vi åpner døra inn til den kommunale leiligheten. Leiligheten i Iladalen på Sagene er rett og slett helsefarlig.

Publisert

Det er ryddig og rent. Et kunstig juletre står ferdig pyntet i stua. En lekelastebil og en gitar som står på gulvet forteller noe om dem som bor her. De er ikke hjemme. I jula måtte de flytte inn til en venninne av moren. Bort fra den kommunale leiligheten i Søren Jaabæks gate.

— I disse kommunale leilighetene bor det mennesker som blir regnet blant de svakeste i samfunnet. Noen snakker dårlig norsk, andre, som er norske, kjenner ikke til rettighetene sine. Men det betyr ikke at det er greit at folk skal bo leiligheter som er så dårlige at de rett og slett er helseskadelige. Det virker for meg som om vedlikeholdet har blitt ignorert i lengre tid, sier arbeiderparti-politiker og familievenn Sharham Ariafar.

Husene i Søren Jaabæks gate ligger fint til ved Iladalen, men flere av de kommunale leilighetene er i svært dårlig stand. Foto: Anders Høilund

Mugg og sopp over alt

Ifølge Ariafar følte moren at luften i leiligheten ble dårligere. Men hun trodde det betydde at hun burde lufte leiligheten oftere. Til slutt ble lukten så sterk at hun fikk mistanke om noe ikke stemte. Hun fjernet litt av tapeten på veggen og så raskt hva problemet var.

Da en ekspert fra Mycoteam kom innom for å se på forholdene rett før jul, løftet også han på tapeten og gulvbelegget. Der fastslo han at gulvet og veggene var dekket av mugg og sopp. Firmaet satte straks i gang med å vaske og spraye de angrepne områdene på veggene samt fjerne tapét og gulvbelegg.

Spesielt barneværelset så ille ut. Der anbefalte eksperten rett og slett å sette opp en ny vegg samt legge nytt gulv.

For å fjerne all muggen go soppen kreves en større oppussing. Foto: Shahram Ariafar

Ifølge helsenorge.no resulterer ikke mugg, sopp og fukt bare i dårlig lukt. De som bor under slike forhold risikerer i større grad enn andre å utvikle allergier og luftveisinfeksjoner. Særlig gjelder dette barn.

Sjokkert over tilstanden

Sharham Ariafar er sjokkert over tilstanden i de kommunale leilighetene i Søren Jaabæks gate 4. Han har snakket med flere av leietakerne som bor i de kommunale leilighetene på adressen. Ariafar synes ikke det ser ut som om Boligbygg har noen god oversikt eller fører noen logg over boligenes tilstand og behov for vedlikehold.

— Slik skal ikke forholdene være i kommunale leiligheter. Leilighetene er knapt beboelige. Mugg og sopp i vegger og gulv gir dårlig helse for dem som bor der. Her hjelper det ikke å flikke litt her og der. Her må det helrenoveres. Kommunen kan ikke bare skaffe flere kommunale boliger, de eksisterende må vedlikeholdes også, mener Ariafar.

Shahram Ariafar er sjokkert over de dårlige boforholdene i de kommunale leilighetene. Foto: Anders Høilund

— Vi må ta vare på de svakeste i samfunnet. De som bor i disse leilighetene har alle utfordringer i livet. Det bor flere enslige mødre med barn her. Det siste de trenger er å bo i et helseskadelig miljø, sier Ariafar.

Skjult vannlekkasje i veggen

— Boligbygg har ikke fått henvendelser fra beboeren om forholdene i leiligheten før nå, i desember 2017, og vi tok da raskt tak i problemet, opplyser Boligbyggs kommunikasjonsdirektør, Kristin Øyen.

Under gulvbelegget, og tapeten var det mugg og sopp. Selv om det nå var desinfisert og luftet godt, rev mugglukten godt i nesen. Foto: Anders Høilund

Ifølge henne gjennomgikk gården en våtromsrehabilitering i 2008, med nye kjøkken og bad, og holder generelt en god utleiestandard. Dagens beboere flyttet inn i leiligheten i september 2015. Leiligheten var da satt i stand for utleie, og bildene fra befaringen viser at leiligheten hadde en god standard. Øyen innrømmer likevel at det kan ha vært fuktskader skjult i veggen.

— Vi mistenker at det kan ha vært en skjult vannlekkasje i et rør i veggen som har skapt problemene. Vegg og gulv vil nå bli renset og satt i stand med bistand fra fagfolk, sier hun.

— Leietakerne må melde fra

— Vi i Boligbygg er helt avhengige av at beboerne, slik som i denne saken, selv kontakter oss om mangler på boligene. De kan kontakte Boligbyggs kundesenter. Der får de også vite om utleiers og leietakers plikter. Alle henvendelser dit loggføres, oppgir Kristin Øyen.

I leieperioden har leietakeren ansvaret for renhold og innvendig vedlikehold i boligene. Leietakeren skal også melde fra til Boligbygg om eventuelle skader og forhold i boligen som må utbedres, ifølge Kristin Øyen.

I mellomtiden bor mor og barn hos en venninne. Så langt har de ikke fått tilbud om en ny leilighet fra Boligbygg.

Kjenner du til lignende eksempler? Send oss en melding på tips@vartoslo.no

Mugg og sopp spiste opp den kommunale leiligheten innenfra
Mugg og sopp spiste opp den kommunale leiligheten innenfra
Mugg og sopp spiste opp den kommunale leiligheten innenfra
Mugg og sopp spiste opp den kommunale leiligheten innenfra
Mugg og sopp spiste opp den kommunale leiligheten innenfra
Mugg og sopp spiste opp den kommunale leiligheten innenfra
Powered by Labrador CMS