Oslo Fjord Sauna er offisielt åpnet. Her fra tjuvåpningen på søndag. Foto: Erik Holland Haukebø

Helårsbaderne går fine tider i møte. Oslo Fjord Sauna åpnet i går. Biskop Kari Veiteberg var den første til å teste vannet

Mandag var det åpning av Oslo Fjord Sauna eller Skarven, som flåten blir kalt. Badstueflåten er en av flere som vil åpne denne vinteren.

Publisert

Trenden med å utvide badesesongen til å gjelde hele året, har også nådd våre breddegrader. Lenge har dette vært populært i Finland, Russland og i våre nærmeste naboland, Danmark og Sverige. Nå ønsker Oslo Fjord Sauna å skape trenden i Oslo også.

— I løpet av noen måneder vil det ligge fem slike helårs badeanlegg i Indre Oslofjord, jubler leder i Sørenga badstue- og helårsbadeanstalt, Sverre Gjervell.

Oslo Fjord Sauna og Isfjellet. Foto: Erik Holland Haukebø

Materialene ikke stjålet

— Vi har fått penger fra DNB, sparebankstiftelsen, og fra kommunen. Den første flåten ble bygget av en gjeng av dels anarkister og dels diplomater. Denne badstueflåten er mer forseggjort. Materialene er hverken stjålet eller funnet denne gangen, forteller en glad og lett opprømt tidligere diplomat Gjervell.

Sverre Gjervell. Foto: André Kjernsli

— Det blir drop-in badstue for Oslo Fjord Sauna på hverdagene. I helgene leier vi ut for to timer av gangen til grupper. Da vi kun hadde den ene flåten, var det to måneders ventetid for å bruke den. Nå skal ventetiden bort. For Oslo er dette god PR. Når New York Times presenterer hva du kan gjøre i Oslo, så er både operaen og badstuen utenfor med, sier Gjervell.

— Dette er det største som har skjedd her siden Sigurd Jorsalfar rodde inn her på 1100-tallet, mener Gjervell.

På landgangen ut til badstueflåten står russiske Dimitrij Lurie. Hjemme har han ofte badet gjennom hele vinteren, og han ser fram til å gjøre det samme i Oslo.

Stuperne Nura Krpo (12), Ask Møller-Johansen (16), Oscar Beck (12) og Marcus Moulia (14) åpnet uoffisielt badstueflåten allerede på søndag. Foto: Erik Holland Haukebø

Skal gi gode opplevelser

Arkitektene og isbaderne Anna Zeuthen og Audun Stjern har tegnet flåten. Zeuthen gjennomførte først en studiereise langs den svenske vestkysten og studerte helårs badeanlegg der.

— Flåten skulle være lett å kjenne igjen og gi et varmt og lunt inntrykk. Det er brukt finsk furu i flåten. I sittebenkene er det brukt or. Det gir færrest fliser i baken, forklarer Zeuthen og Stjern.

Selve flåten er bygget av danske Hvide Sande, som her i landet er mest kjent for å restaurere gamle trebåter, forteller de to arkitektene, mens det norske sjømannskor framfører ramsalte sjømannssanger på tradisjonelt vis.

Det var stemningsfullt da biskop og ordfører ankom Operastranden og badstueanlegget til Sørenga badstue- og helårsanstalt. Foto: André Kjernsli

Biskopen var først uti

— Måtte du bli en av byens gode varmestuer, måtte du åpne for opplevelser i naturen og måtte vannet her alltid være friskt og rent, sier biskop Kari Veiteberg under dåpsseremonien. Så kaster hun seg uredd ut i det kalde mørke vannet.

Frostrøyken står ut av munnen på biskop Veiteberg etter at hun innviet den nye badstuflåten. Foto: André Kjernsli

Ordfører Marianne Borgen holder seg på land, men forteller om tider som har forandret seg. — Da jeg vokste opp, på 50- og 60-tallet kunne vi ikke bade i fjorden. Til det var den alt for forurenset, forteller ordføreren.

Nå går Sørengas badstue- og helårsbadeanstalt i gang med sin langsiktige plan om et flytende svømmebasseng utenfor Operaen. Men først en ny dukkert fra Oslo Fjord Sauna.

Oslo Fjord Sauna og havnelageret. Foto: Erik Holland Haukebø
Powered by Labrador CMS