– I dette tilfellet får en eldre skulptur et nyere tilskudd. Et klassisk og et nyere kunstuttrykk vil da inngå i et direkte samspill med hverandre, sier kunstfaglig prosjektleder Per Gunnar Eeg-Tverbakk i Oslo kommunes kunstsamling.

Løveungen har vært savnet i snart to tiår - nå er finalistene til det ærefulle oppdraget klare

Siden 2004 har skulpturen «Løvinne med unger» på St. Hanshaugen savnet den ene av de to løveungene som opprinnelig tilhørte kunstverket. Nå tilspisses konkurransen om hvem som skal få det endelige oppdraget med å lage en ny. 

Publisert

Kunstnerne Anders Dahl Monsen, Kjersti Wexelsen Goksøyr og Julia Vance er invitert videre til å delta i den lukkede konkurransen om å utføre oppdraget om å lage ny løveunge til skulpturen «Løvinne med unger» i parken på St. Hanshaugen.

– I dette tilfellet får en eldre skulptur et nyere tilskudd. Et klassisk og et nyere kunstuttrykk vil da inngå i et direkte samspill med hverandre, noe som er uvanlig, sier Per Gunnar Eeg-Tverbakk, kunstfaglig prosjektleder i Oslo kommunes kunstsamling.

Om konkurransen

Det kom inn 26 søknader til prekvalifiseringen. Deltakerne i den lukkede konkurransen mottar et konkurransehonorar på kr 30.000 for utarbeidelse av en skisse som viser løveungen plassert på en sokkel/base ved siden av/inntil skulpturen «Løvinne med unger». Den som blir tildelt oppdraget mottar 600.000 til honorar og produksjon for å produsere kunstverket. Minnesmerket skal avdukes i september 2024.

– Den nye løveungen skal stå på en separat sokkel eller base nær løvemoren. Det er ingen føringer på kunstnerisk uttrykk eller form utover at det skal være en fortolkning av den forsvunne løveungen i en størrelse som tilsvarer «originalen», fortsetter Eeg-Tverbakk.

Vært borte i mange år

I 2004 ble den ene av de to løveungene rapportert forsvunnet fra skulpturen. Den siste dokumentasjonen som foreligger av skulpturen med begge løveungene på plass, er fra 1990-tallet. VårtOslo er blant nyhetsmediene som tidligere har etterlyst løveungen, uten resultater. 

– For Oslo kommunes kunstsamling er konkurransen om utformingen av ny løveunge til skulpturen «Løvinne med unger» spennende på mange måter. Den åpner for diskusjon rundt offentlig kunst som kulturarv og nye innfallsvinkler til bevaring av utendørs skulpturer, sier Ingrid Skard Skomedal, konservator monumentalkunst i Oslo kommunes kunstsamling.

Powered by Labrador CMS