Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) og hans spinndoktor Rune Dahl Franck (til. h.) dro på Høyre-tur til Købehanvn og sendte regningen til Oslo kommune. Foto: Arnsten Linstad
Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) (t.v.) og hans spinndoktor Rune Dahl Franck (H) dro på Høyre-tur til København og sendte regningen til Oslo kommune.

Høyre-toppenes København-tur på Oslo kommunes regning: SV krever innsyn i alle dokumenter

SV krever at Eirik Lae Solberg (H) legger frem alle reisedokumenter, kostnader og hvilke vurderinger som ble gjort før den kommune-sponsede København-turen byrådslederen dro på med partirådgivere og Høyre-topper fra Bergen og Stavanger.

Publisert

I Bergen har København-turen byrådsleder Christine Meyer (H) dro på, sammen med blant andre Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H), ført til oppvask.

I likhet med Lae Solberg sendte også Meyer opprinnelig regningen for Høyre-turen til skattebetalerne.

Hadde med spinndoktor

I ettertid har imidlertid Høyre-toppen i Bergen snudd og nå skal likevel ikke Bergen kommune ta regningen. Høyre i Bergen dekker alle Meyers kostnader for København-turen i desember i fjor.

Ifølge Bergensavisen skal ikke Stavangers Høyre-ordfører Sissel Knutsen Hegdal ha belastet kommunen for København-turen.

I Oslo er det annerledes. Her har byrådsleder Eirik Lae Solberg, hans spinndoktor Rune Dahl Franck (H) og byrådssekretær Roble Wais (H) belastet kommunen for reiseutgiftene Høyre-toppene hadde på København-turen.

Til Aftenposten skriver kommunikasjonsrådgiver Caroline Bremer ved Lae Solbergs kontor at han "deltok på turen i egenskap av å være byrådsleder i Oslo" og at "turen ble ansett som relevant for byrådsplattformen".

Ren Høyre-tur

– Det er derfor uproblematisk for kommunen å dekke kostnadene knyttet til besøket, sier Bremer.

– Jeg har ikke noe å legge til svaret administrasjonen på byrådslederens kontor har gitt, skriver Eirik Lae Solberg i en sms til avisen.

Ingen andre partier i Oslo, heller ikke byrådspartiet Venstre, skal ifølge opplysninger til VårtOslo ha deltatt på København-turen. 

Det var kun Høyre-politikere fra Oslo, Bergen og Stavanger som reiste for å lære mer om det danske programmet "Aktive drenge".

Omar Samy Gamal (SV) krever innsyn i alle reiseregninger og faglige vurderinger rundt København-turen til byrådsleder Eirik Lae Solberg (H). Foto: Arnsten Linstad
Omar Samy Gamal (SV) krever innsyn i København-turen til byrådsleder Eirik Lae Solberg.

Fredag sendt SVs bystyrerepresentant og tidligere kulturbyråd Omar Samy Gamal et krav om innsyn i alle sider ved byrådsleder Eirik Lae Solberg og hans to rådgiveres København-tur.

– PR-stunt i Høyre-regi?

– Vi ber om innsyn alle dokumenter for turen. Vi vil se byrådslederns kontors vurdering av programmet, med tid og sted. Og krever innsyn i flybilletter, reiseregninger med vedlegg og vil se ekstern kompetanse med aktører, skriver Gamal i innsynbegjæringen.

SV-politikeren påpeker at hverken byrådslederen i Bergen eller ordføreren i Stavanger belaster sine respektive kommuner med kostnadene fra Høyre-toppenes København-tur.

Gamal krever å få vite hvorfor byrådsleder Eirik Lae Solberg har landet på en annen konklusjon enn sine partifeller fra de to andre byene.

– Når byråder i kraft av sin rolle reiser på studieturer er det normal praksis, og svært viktig, at byrådene har med seg en eller flere fagpersoner fra egen administrasjon med relevant fagkompetanse, fortsetter Gamal.

– Dette for at de skal kunne ta med relevante innspill fra turen, tilbake til Oslo til det beste for byens innbyggere, sier han.

– Hvis byrådslederen mener at det var relevant for Oslo kommune at han deltok, og at dette ikke var et PR-stunt i partiregi, hvorfor hadde ikke byrådslederen med seg fagpersoner fra egen administrasjon som kunne ta med og følge opp innspillene fra turen, spør den tidligere kulturbyråden.

Powered by Labrador CMS