– Erna Solberg har innrømmet at dette er et problem, men hva gjør Høyre for å stoppe etnisk profilering? Hvorfor større ikke de dette tiltaket? spør Akhenaton de Leon, fra Omod.

Politiets forsøk med kvittering ved personkontroller avsluttes: – Etnisk profilering er et problem

– Nå forventer vi at de politiske partiene forstår at etnisk profilering er et problem og at kvitteringsordningen er et tiltak for å bøte på dette. Spesielt ungdom forstår at de er et mål for kontroll.

Publisert

Søndag avslutter politiet i Oslo pilotordningen der personer som har blitt stanset for personkontroll, har kunnet motta kvittering.

Ordningen har pågått siden desember i fjor og vært et av flere tiltak politiet har testet ut for at politiets møter med befolkningen skal oppleves som best mulig, skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Kvitteringsordningen ved politikontroll

Kvitteringsordning innebærer at personer som stoppes og kontrolleres av politiet mottar en kvittering som dokumentasjon for personkontrollen.

Den 1. september er det 4926 personer som har fått tilbud om kvittering og av disse har 2942 personer tatt imot kvitteringen. Pilotordningen skal nå evalueres for å vurdere om en større utprøving skal finne sted og om ordningen eventuelt skal rulles ut nasjonalt. Evalueringen skal være klar i desember, melder politiet.

– Vil øke tilliten til politiet

– Vi ønsker at kvitteringsordningen skal bli en nasjonal ordning, sier Akhenaton de Leon, ved Organisasjon mot Offentlig Diskriminering.

– Kvitteringsordningen er et tiltak både for å øke tilliten til politiet og for å øke folks rettssikkerhet. Nå forventer vi at de politiske partiene forstår at etnisk profilering er et problem og at kvitteringsordningen er et tiltak for å bøte på dette. Spesielt ungdom forstår at de er et mål for kontroll, sier de Leon.

– Hva gjør Høyre?

Både Omod og flere andre organisasjoner, inkludert Juristforbundet og Rettssenteret, venter nå på evalueringen.

– Erna Solberg har innrømmet at dette er et problem, men hva gjør Høyre for å stoppe etnisk profilering? Hvorfor større ikke de dette tiltaket? spør Akhenaton fra Omod. I Oslo oppfordrer han folk til å stemme på partier som støtter kvitteringsordningen, og lister opp Rødt, SV, AP, MDG og Venstre.

Uforstående til kritikken

Høyre er ikke enig i kritikken fra Omod.

– Jeg stiller meg uforstående til kritikken. Høyre har sagt at vi vil avvente evalueringen av pilotprosjektet før vi tar stilling til dette. Dersom det er faglig grunnlag for at dette er et effektivt tiltak, er det naturligvis noe vi vil vurdere å støtte, sier Sveinung Stensland,  Høyres justispolitiske talsperson.

– Da dette var oppe til behandling i Stortinget stemte også Arbeiderpartiet imot forslaget. Når politiet nå har satt i gang et pilotprosjekt, er det helt naturlig at vi venter til forsøket er over før vi bestemmer oss.

Stensland er stolt av arbeidet Høyre har gjort med å etablere et Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i politiet. 

– Under vår vakt ble også antisemittisme og hatkriminalitet mot muslimer innført som eget grunnlag i politiets straffesaksregister. Dette gjør det mulig å utarbeide statistikk som viser omfang av anmeldelser på disse grunnlagene, sier Stensland.

Powered by Labrador CMS