Her, i Grønlandsleiret, foreslås en ny park for å gjøre det triveligere på Grønland. Foto: Merethe Ruud

Rapport skrevet på oppdrag for Oslo kommune foreslår ny park i Grønlandsleiret

Publisert

– Barna må kjempe om plassen med rusmisbrukere, psykisk ustabile personer og andre som lever på gata, fastslår rapporten.

Det var ved lanseringen av rapporten På sporet av det nye Grønland at forslaget om en ny park ble lansert. Rapporten er skrevet for å danne et kunnskapsgrunnlag for arbeidet med Områdeløft Grønland, den offentlige satsingen på Grønland. Stat og Oslo kommune har satt av 37 millioner til den ekstraordinære satsingen.

– Vi foreslår en grønn park i Grønlandsleiret, for å knytte Botsparken og Akerselva miljøpark sammen, sa Joakim Skajaa og Astrid M. Dalseide, to av personene bak den nye og grundige rapporten, under rapportlanseringen.

– Barn kjemper om plassen med rusmisbrukere

Stedsanalysen peker på mangelen på grøntområder i bydel Gamle Oslo. Flere foresatte som rapportskriverne har intervjuet, forteller at parkene og lekeplassene i området er for få og for dårlig vedlikeholdte. Behovet er større enn det som dekkes i dag.

– De få parkene, lekeplassene og rommene som barn og unge kan bruke er dels for dårlig tilrettelagt for dem, dels så små at det blir trengsel. Årsaken er at det er for mange barn på et lite areal. De må i tillegg kjempe om plassen med rusmisbrukere, psykisk ustabile personer og andre som lever på gata, står det.

Mange har dårlig råd

Av de parkene som fins i området, nevnes spesielt Vaterlandsparken, Botsparken og Botanisk hage. Også Akerselva miljøpark ble, under rapportlanseringen, fremhevet som et flott grøntområde, av Astrid M. Dalseide. Men: – Området ligger bak en støyete og farlig motorvei.

Rapporten fremhever at mange av beboerne på Grønland ikke har så mange alternative fritidsarenaer eller hytter. Heller ikke har mange råd til kostbare fritidsaktiviteter. Dermed blir det ekstra viktig med velfungerende og gratis gårdsrom, parker og fritidsklubber for nærområdets barn og unge.

En av de viktigste byromsutfordringene «er behov for trygge offentlige rom for alle deler av befolkningen», sier personene bak stedsanalysen.

— Mannfolk og narkomane har tatt over

Et rekreasjonsområde som nevnes er Urtehagen. Men mange av beboerne, og spesielt mødre, oppfatter at området er «tatt over av mannfolk og narkomane». Dermed egner det seg ikke som lekeplass. Beboerne ønsker at Urtehagen tilrettelegges mer for barn, med lekeapparater. Det samme ønskes for Rudolf Nilsens plass, ved Vahl skole.

Rapporten konkluderer med at gatene Grønlandsleiret og Grønland har «mye potensial». Parkene Akerselva miljøpark og Botsparken ligger i hver sin ende av bydelen. En mulighet, mener personene bak rapporten «er å knytte disse to parkene sammen med Grønlandsleiret som en grønn akse».

Powered by Labrador CMS