Plastrusken ryddet i Akerselva og fant forstemmende mye plast. Foto: Elisabeth Tobiassen Faane

Plastrusken fant 20 kilo plastposer på 655 meter av Akerselva

Publisert
20 kilo plastposer og totalt ett hundre kilo plast på 655 meter av Akerselva er mye, og nå blir plastrusken en årlig aksjon.

Aksjon plastrusken ble sparket i gang onsdag i forrige uke. Plastrusken er en satsning fra Rusken og bymiljøetaten for å få mer bevissthet om at plast på avveie forurenser, og at plast i vassdrag og sjøen har blitt et problem.

Plastrusken ryddet opp fra Mathallen ved Nedre Foss til Ankerbrua. En strekning på 655 meter. Opptellingen i etterkant, viste at det i løpet av de fire timene aksjonen varte ble samlet inn 782 kilo avfall.

100 kilo av dette avfallet var ren plast og hele 20 kilo var plastposer. 4 kilo var emballasje og resten var for eksempel baller, et telt, leker, og en plastplante.

Dette er høye tall for en så kort elvestrekning. Det må også tas med i regnestykket at mye plast blir liggende igjen gjemt på elvebunnen, eller finnes i så små partikler at den ikke kan hentes opp.

Planene framover

Ruskensekretariatet og miljøavdelingen i bymiljøetaten skal nå ferdigstille rapporten som vil vise resultatet av plastrusken. Målet er å lage en statistikk, som igjen skal brukes til å bevisstgjøre Oslos befolkning om hvor mye plast som havner i vassdragene våre og på sikt ender i fjorden og havet.

Det er et mål at plastrusken kan bli en årlig aksjon. Tanken er da å rullere aksjonen mellom ulike Oslo-vassdrag, samt gjennomføre aksjonen på samme strekning hvert år for å kunne kartlegge utvikling over tid.

Et samarbeidsprosjekt

Oppryddingen ble gjennomført av ruskensekretariatet og miljøavdelingen i bymiljøetaten, i tett samarbeid med Ruskenpatruljen, Miljøforeningen Akerselvas Venner, Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA), NCC som er bymiljøetatens entreprenør for området, og dykkegruppen tilknyttet Oslostudentenes idrettsklubb.

Plastrusken fikk sitt startskudd i Nedre Foss Park gjennomført av miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG), ruskengeneral Jan Hauger og henholdsvis nestleder og leder Per Østvold fra Miljøforeningen Akerselvas Venner og paraplyorganisasjonen Oslo Elveforum.

Litt av hvert å velge i fra det som ble funnet på elvebunnen. Foto: Elisabeth Tobiassen Faane
Powered by Labrador CMS