Pasienter bes vurdere hvorvidt de kan kontakte fastlege først samt begrense antallet pårørende ved eventuelt besøk til allmennlegevakten.
Pasienter bes vurdere hvorvidt de kan kontakte fastlege først samt begrense antallet pårørende ved eventuelt besøk til allmennlegevakten.

Tydelig oppfordring etter stor pågang på legevakten: – Vi ber pasienter om å ikke ha med seg flere

Høysesongen for infeksjoner er i gang. Det merkes på den nye legevakten som blant annet ber pasienter om å vurdere fastlege først.

Publisert

Pågangen har økt både i form av oppmøte og per telefon, opplyser helseetaten i Oslo kommune i en pressemelding.

Det er allmennlegevakten som opplever den store pågangen om dagen. Ved skadelegevakten, psykiatrisk legevakt og overgrepsmottaket, er det normal pågang, påpekes det.

«Ta kontakt med fastlegen når det ikke er akutt: Er du usikker på om du trenger legehjelp eller om din problemstilling kan vente, kontakt din fastlege eller søk råd på nettsidene til helsenorge.no», lyder den innledende oppfordringen.

– Prioriterer de sykeste

Om fastlegen ikke er tilgjengelig, og du mener du har behov for akutt legehjelp, er oppfordringen uansett å ringe 116117 før du møter opp på legevakten ved sykdom. 

Står det om liv og helse, er det nødnummeret 113 som skal benyttes.

– Legevakten prioriteter alltid de sykeste pasientene først. I tiden som kommer, med økning i forkjølelse, influensa, korona og andre luftveisvirus, kan pasienter som ikke trenger raskt legetilsyn bli henvist til å kontakte fastlegen, forklarer avdelingsdirektør Elisabeth Nordal.

I disse tilfellene ber helseetaten deg ta kontakt med fastlegen først:

  • forkjølelse og influensalignende symptomer
  • feber hos barn eldre enn ett år med god allmenntilstand
  • øyekatarr
  • behov for sykmelding
  • fornyelse av resepter
  • behov for legeattest
  • kroniske tilstander uten akutt forverring

Kilde: Helseetaten

Bes begrense antallet pårørende

Fastlegen er pasienters hovedkontakt inn i helsevesenet ved sykdom, mens legevakten er for akutte plager som ikke kan vente til fastlegen er tilgjengelig, understrekes det fra helseetatens hold, som samtidig kommer med en annen tydelig oppfordring:

«Vi ber pasienter om å ikke ha med seg flere personer enn det som er strengt nødvendig til legevakten. Hovedregelen er at barn og pasienter som trenger bistand, kan ha med én ledsager. Dette er viktig for at de som er syke skal få best mulige venteforhold på legevakten og av smittevernhensyn».

Flyttet for én uke siden

For nøyaktig én uke siden, åpnet den nye legevakten i Trondheimsveien 233 i bygg 40 på Aker sykehus. Legevakten i Storgata 40 og den gamle legevakten på Aker sykehus er nå stengt.

Byrådsleder Eirik Lae Solberg markerte åpningen av den nye legevakten onsdag i forrige uke.
Byrådsleder Eirik Lae Solberg markerte åpningen av den nye legevakten onsdag i forrige uke.

– I motsetning til legevakten i Storgata, er det nye bygget på Aker større og tilpasset moderne legevaktdrift. Her er det lagt til rette for at topp kompetente helsearbeidere kan jobbe med alt de trenger av utstyr, i topp moderne lokaler, for å hjelpe Oslos innbyggere når de har behov for det, uttalte byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) i forbindelse med åpningen.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (t.v.) og ordfører Anne Lindboe sto sammen for snorklippingen for en uke siden.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (t.v.) og ordfører Anne Lindboe sto sammen for snorklippingen for en uke siden.

«Europas mest moderne legevakt»

Også helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og ordfører i Oslo, Anne Lindboe (H), var her til stede og løftet frem den nye legevakten som «Europas mest moderne legevakt».

Mens Oslo kommune har ansvar for allmennlegevakt, overgrepsmottak og psykososiale tjenester, er det Oslo universitetssykehus som har ansvaret for skadelegevakt og psykiatrisk legevakt. 

Nye Aker sykehus skal står ferdig i 2031 og vil da bli nærmeste nabo til legevakten.

Powered by Labrador CMS