— Det vurderes hvordan Oslo kommune kan sikre jodtabletter også til gravide og ammende, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

Vurderer å dele ut jodtabletter også til gravide og ammende i Oslo

— På vegne av oss alle håper jeg at det aldri blir bruk for disse jodtablettene, sier helsebyråd Robert Steen (Ap). Men han legger til at det nå vurderes om Oslo kommune skal dele ut jodtabletter til gravide og ammende.

Publisert

Helsedirektoratet ber kommunene gjennomgå jod-beredskap for barn under 18 år, gravide og ammende. Det er ikke rapportert om utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina, men risikoen er høyere for uhell og ulykker i krig, sier bystyrerepresentant Aina Stenersen (Frp).

Har nær 170.000 jodtabletter til barn og unge

Hun sikter til behovet for økt atomberedskap under Russlands krigføring mot Ukraina. Fra før av er det kjent at alle Oslos skoler og barnehager har et lager med jodtabletter, som skal kunne deles ut til elever dersom det er fare for radioaktiv stråling.

Allerede i 2019 ble det fordelt nær 170.000 jodtabletter til skolene og barnehagene.

Men Stenersen har stilt helsebyråd Robert Steen (Ap) spørsmål om Oslo kommune også bør sørge for jodtabletter også til gravide og ammende.

— Nasjonale myndigheter har i utgangspunktet lagt opp til at egenberedskap skal dekke fritiden og at befolkningen selv har personlig ansvar for å skaffe jodtabletter reseptfritt på apotek, sier Steen.

— Beredskapsplan ferdig om kort tid

Men helsebyråden legger til at det nå arbeides med en beredskapsplan for jodtabletter ved atomhendelse.

— Det er påstartet et arbeid med å se på hvordan kommunen kan sikre distribusjon av tabletter også i fritiden til personer opp til 18 år, gravide og ammende, sier helsebyråden.

— Beredskapsplanen antas å være ferdigstilt innom kort tid. Planen vil overordnet beskrive virksomhetenes ansvar og roller, rutiner for bestilling av jodtabletter, jodtabletter som egenberedskap, lenker til aktuelle nettsider og kontaktpunkter ved spørsmål, sier Steen før han legger til:

— På vegne av oss alle håper jeg at det aldri blir bruk for disse tablettene.

Powered by Labrador CMS