— Prisen er en stor anerkjennelse av at Naturhistorisk museum leverer høy kvalitet på alle sine samfunnsoppdrag, formidling, forskning og samlinger, sier museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle.

Naturhistorisk museum kåret til Årets museum 2023

Onsdag ble det klart hvilket av landets museer som var vinneren av den gjeve prisen. — Jeg er ufattelig stolt, forteller museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle.

Publisert

Onsdag kveld ble det klart: Naturhistorisk museum på Tøyen er kåret til "Årets museum 2023" av Norges museumsforbund.

— Prisen viser at vårt arbeid med formidling og omfattende tilbud for alle våre besøkende gjennom utstillinger og aktiviteter holder et høyt nasjonalt nivå. Og ikke minst vår forskning og samlingsforvaltning, sier museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle.

— Museet har en 200 år lang historie, men har også evnen til å fornye seg. Vår forskning, formidling og samlingsvirksomhet er høyaktuell for den tiden vi står i med en naturmangfoldskrise og klimakrise, og det har gjort tilbudet vårt spesielt relevant for samfunnet.

Juryen: — Tar på alvor å være et museum i sin samtid

Prisen for "Årets museum" deles ut årlig av Museumsforbundet og utnevnelsen ble annonsert på Det nasjonale museumsmøtet, som blir avholdt i Stavanger denne uken.

Museumsdirektør Brit Lisa Skjelkvåle mottar prisen for Årets museum 2023. Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma under festmiddagen på Det nasjonale museumsmøtet i Stavanger.

Juryen skrev følgende om museet i nominasjonen:

«Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda. Sammen med museets betydelige samlinger, et nytt klimahus som belyser et svært viktig tema i tiden, nyrestaurerte bygg og utstillinger i Brøggers hus, pluss en grunnleggende, solid og entusiastisk forskningskompetanse, tar Naturhistorisk museum på alvor å være et museum i sin samtid.»

Forskningsvirksomhet av høy internasjonal klasse

— Prisen viser at vårt systematiske og fremtidsrettede arbeid med våre store og omfattende biologiske og geologiske samlinger blir lagt merke til. Prisen anerkjenner også at NHM har en stor og levende forskningsvirksomhet av høy internasjonal klasse, sier museumsdirektør Skjelkvåle videre.

Klimahuset åpnet for publikum i 2020 og belyser et svært viktig tema med sine interaktive utstillinger, nemlig klima og klimaendringer.

— Som direktør for Naturhistorisk museum er jeg ufattelig stolt av denne prisen som jeg mottar på vegne av alle ansatte på museet, og på vegne av vår alltid støttende moderinstitusjon, Universitetet i Oslo.

Prisen deles ut årlig av Norges museumsforbund, interesseorganisasjonen for museumspolitisk arbeid og faglig utvikling i Norge. Forbundet har 132 medlemmer. Prisen ble første gang delt ut i 1997.

Juryen har i år bestått av Grunde Almeland, juryleder og leder av Stortingets Familie- og kulturkomite, Lene Høst-Madsen, museumsdirektør Museum Skanderborg og Agnes Moxnes, tidligere kulturkommentator i NRK.

Tidligere vinnere av "Årets museum"

  • 2023: Naturhistorisk museum
  • 2022: Valdresmusea
  • 2021: Universitetsmuseet i Bergen
  • 2020: Ingen pris utdelt
  • 2019: Oslo museum
Powered by Labrador CMS