Mennesker i Oslo. Foto: Nrk P3.
Mennesker i Oslo. Foto: Nrk P3.

Nå bremser befolkningsveksten i Oslo for alvor

Publisert

Nye tall viser at Oslo opplever en mye lavere befolkningsvekst enn tidligere. Hovedstaden ligger ikke lenger an til å vokse med 12.000 innbyggere årlig.

De siste årene har befolkningsveksten i Oslo blitt omtalt som den raskeste blant europeiske hovedsteder. Men i årets andre kvartal steg folketallet i Oslo med bare 241 personer.

Befolkningsveksten sank dermed med nesten 90 prosent fra første til andre kvartal i 2017, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Fallet fortsetter en trend vi har sett en stund. I fjor lå veksten i folketall på 1,3 prosent, som er den laveste veksten siden 2004, ifølge Estate Nyheter.

Estate har hørt med advokatene Mikkel Vislie og Stian Berger Røsland, i Advokatfirmaet Selmer, som arbeider mye med utviklingsprosjekter i og utenfor Oslo.

De trekker frem tre hovedgrunner til den kraftige befolkningsveksten hovedstaden har opplevd i en årrekke, som gjorde at Oslo ofte ble omtalt som den raskest voksende hovedstaden i Europa.

Folk flytter ut og færre innvandrere flytter inn

– Høye fødselstall, stor tilflytting og innvandring bidro til sammen til at folketallsveksten i Oslo var blant Europas høyeste. Nå ser vi at fødselstallene kan gå ned, utflyttingen er større enn tilflyttingen og innvandringen faller, sier Røsland til Estate.

Når det gjelder nedgangen i antallet innvandrere, peker Røsland på en bedring av økonomien i mange østeuropeiske land som en mulig årsak, kombinert med en svekket kronekurs, som gjør det dyrere å jobbe her med familie i hjemlandet.

Fortsatt befolkningsvekst

I tillegg er det flere som flytter ut fra Oslo til kommunene rundt. Selv om det fortsatt er mange som flytter hit, flytter det nå flere ut enn inn. En forklaring kan være de høye boligprisene, at folk rett og slett får mer for pengene andre steder.

Advokatene har likevel tro på at befolkningstallet vil fortsette å øke i årene fremover, men i mindre skala enn tidligere antatt. I byrådets utkast til ny kommuneplan anslår kommunen at Oslo vil ha 900.000 innbyggere i 2040, noe som er lavere enn anslaget i forrige kommuneplan (den fra 2015).

Powered by Labrador CMS