Rundt 1000 mennesker sendte en klar melding til Sian om at de ikke var velkomne på Tøyen. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Tøyenbygda: 1000. Sian: 14. Folkefesten vant mot rasismen på Tøyen torg

Bak stålgjerder og beskyttet av politi, ble Sian fullstendig overdøvet. De kom aldri til orde under markeringen på Tøyen torg i dag.

Publisert

Nøyaktig ett år etter at Tøyenbygda markerte sin motstand mot det rasistiske angrepet på Tøyen-beboer Faisa Warsame, stiller Sian opp på Tøyen torg. En rekke lokale initiativer har mobilisert mot Sians tilstedeværelse.

– Her på Tøyen føler jeg vi står i det nye Norge. Det gjør meg glad og stolt. La oss drukne Sians forsøk på å skape hat med masse mennesker og kjærlighet, taler Tøyen for alle-aktivist Ole Pedersen. Han ønsker folk velkommen.

Overdøving med musikk. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Ikke rasister i vår stue

I forkant av markeringen, har det pågått en debatt rundt rasismeparagrafen. Kommuneadvokaten har satt til side Gamle Oslo bydelsutvalg sitt vedtak om å nekte Sian å demonstrere på Tøyen torg. I stedet er det Tøyens lokalbefolkning som mobiliserer og protesterer.

En av disse var Tøyen-beboer og leder av Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik.

– Jeg synes ikke det er greit at Sian er på Tøyen. De velger å komme hit fordi Tøyen er et symbol. Her har foreldre og barn i nærmiljøet god kontakt med hverandre, uavhengig av bakgrunn. Sian kommer selvsagt hit for å provosere. Jeg er glad vi står sammen mot det de representerer. Vi vil ikke ha rasister inn i stua vår, sier hun.

Heidi Marie Kriznik og Kristin Aandal (til h.). Foto: Vegard Velle

Ikke ørens lyd å få

Foran de 14 deltakerne fra Sian, har politiet satt ut tre sett med stålgjerder. I tillegg står det en kjede av politifolk i gule vester mellom Tøyen-folket og Sian. I tunnelen ned til T-banen står politi oppmarsjert med hunder. Sian forsøker gang på gang å komme til orde via mikrofonen sin, men det er ikke ørens lyd å få. Folk trommer, fløyter, plystrer, risler i nøkkelringene og roper slagordet: «Ingen rasister i våre gater!»

En av de mange lokale beboerne som har møtt opp er Abdinor Mohamed. – Vi må møte rasistiske markeringer med å si nei og sette ned foten. I hvert fall på Tøyen torg er det ikke greit at de får komme. De er her for å spre rasisme og sette folk opp mot hverandre, sier han.

Abdinor Mohamed. Foto: Vegard Velle

– Vi må ikke være naive

To lokale politikere som har engasjert seg sterkt mot rasisme er Marian Hussein, vara på Stortinget for SV, og Agnes Nærland Viljugrein, APs førstekandidat under bydelsutvalget i Gamle Oslo.

– Sian kommer hit for å markere at det var ett år siden vi sto sammen med Faisa Warsame da hun ble angrepet av en rasist. Sian motarbeider alt det vi står for her på Tøyen. Det er utrolig at vi er så mange her i dag som står opp for hverandre. Her er det unge og gamle, friske og ikke funksjonsfriske, sier Marian Hussein.

Viljugrein slutter seg til: – Sian har ikke noe på Tøyen å gjøre. Vi må ikke være naive, men vise vår motstand. Vi ser hva slags handlinger disse står for, sier hun.

Agnes Nærland Viljugrein og Marian Hussein. Foto: Vegard Velle

– Sian er ikke velkomne

Det er ikke lett å høre hva de to politikerne sier, for nå står lyden fra rap-gruppa Gatas parlament på full guffe. De synger «I gata vår». Deretter drar rap-artist Maria «Lotus» Karlsen opp stemningen.

Maria «Lotus» Karlsen og Jester, Foto: Vegard Velle

Tre engasjerte Tøyen-beboere har laget sine egne skilt som de går med rundt halsen. Der står det «Nazifri sone». Det er Sara Hassan Mahamed (i rosa), Alija Abdi (i sort) og Khadija Yomis (i grått og blomster). De oppsummerer folkefesten enkelt.

– Denne markeringen er bra. Sian er rasister og hater oss. Derfor er de ikke velkomne på Tøyen. Her vil vi ikke ha rasisme, sier de.

er Sara Hassan Mahamed (i rosa), Alija Abdi (i sort) og Khadija Yomis (i grått og blomster), Foto: Vegard Velle

– Verre enn nazisme

Nyby-gründer Fredrik Gulowsen er lettet over den fantastiske stemningen:

– At Sian er her akkurat i dag, på årsdagen for det rasistiske angrepet mot Faisa, er rett og slett «evil». Det er bra at vi har klart å snu Sians markering til en folkefest. Jeg ser bare kjærlighet under dagens markering.

Sian inntar Tøyen, har Sian selv varslet på sin nettside i forkant av markeringen. Arne Tumyr forsøker å holde appell. – Islamisme er verre enn nazisme, sier han. Han og de andre deltakerne er opptatt av ytringsfrihet og de «skadelige konsekvensene av islam».

Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Tøyen mot Sian
Powered by Labrador CMS