– Det er en farlig vei å gå om Stortinget skal påta seg ansvaret for et godt og trygt fødetilbud. Det ansvaret må ligge hos helseforetaket, sier Høyre-politiker Tone W. Trøen.

Høyre er lunkne til å redde ACB-klinikken ved Ullevål: - Vi forstår at helseforetakene står i tøffe prioriteringer

Venstre har i Stortinget bedt regjeringen bevare ABC-klinikken på Ullevål sykehus. Men Høyre vil ikke stille seg bak forslaget.

Publisert

— Det er en farlig vei å gå om Stortinget skal påta seg ansvaret for et godt og trygt fødetilbud. Det ansvaret må ligge hos helseforetaket, sier Høyre-politiker Tone W. Trøen til Dagbladet.

Høyre er så langt eneste parti som har uttalt at de er lunkne til å redde ABC-klinikkenUllevål sykehus via Stortinget.

Spesialkompetanse på naturlige fødsler

— Høyre har forståelse for at helseforetakene står i tøffe prioriteringer nå. Det er deres oppgave å sikre faglig forsvarlige tjenester, når sykehusbudsjettene er stramme og bemanningsutfordringene store, sier Trøen videre.

Reaksjonene har vært mange fra både politikere og fagfolk etter at det ble kjent at det går mot slutten for ABC-klinikken på Ullevål sykehus.

ABC-klinikken på Ullevål sykehus har spesialkompetanse på naturlige fødsler og har vært i drift i 25 år.

OUS har tidligere opplyst at de står overfor store kutt i tiden som kommer. Enhetens ansatte ble informert om avgjørelsen mandag morgen.

Nedgang i fødsler i Oslo

Etter 4. mars i år blir det ikke lenger mulig å føde på ABC-klinikken.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) uttalte på mandag at det viktigste er at det er et trygt og sikkert føde- og barseltilbud i Oslo.

— Det skal Oslo universitetssykehus (OUS) selvfølgelig fortsatt ha. Samtidig er OUS rammet av den samme personellmangelen som i resten av landet, noe som gjør at de må tilpasse tilbudet til det de har av tilgjengelig personell, uttalte Kjerkol på mandag.

Antall fødsler i Oslo har gått ned med 1.100 fra 2021 til 2022.

Powered by Labrador CMS