Sorab Abolfathi bak disken hos Louis Pizza. Foto: Anders Høilund
Sorab Abolfathi bak disken hos Louis Pizza. Foto: Anders Høilund

Pizzabaker Sorab i Ullevålsveien har hatt en lang og dramatisk reise fra Teheran til Adamstuen

� Nå er jeg hjemme, og jeg vil lage så god pizza som mulig for kundene mine, sier Sorab Abolfathi, daglig leder hos Louis Pizza.

Publisert

Louis Pizza ligger i Ullevålsveien 88, der Ullevålsveien krysser Stensata. Louis Pizza åpnet i oktober 2018, og er den alene om å forsyne befolkningen på Adamstuen med  fersk, hjemmelaget italiensk pizza.

Ved pizzaovnen styrer en blid og rolig Sorab Abolfathi (41), mens lillebror AbbasAbolfathi tar i et tak ved kassen. Abolfathi er født i Iran, og vokst opp i hovedstaden Teheran. Derfra er det en lang vei  til Adamstuen, og veien har ikke vært strødd med roser.

I opposisjon

— Jeg følte meg utilpass under presteregimets lover. Religiøse lover ble laget for å holde orden i samfunnet. Det er en annen tid nå, og et mye mer komplisert samfunn. Slik vi i dag har trafikkregler må de lover til for å holde orden. Trusler og løfter om himmel og helvete har ikke samme virkning nå, sier Sorab Abolfathi.

— For disse meningen ble jeg kastet i fengsel og torturert. De slo meg i ansiktet med et balltre og knakk nesen min. Jeg ble pisket og slått, forteller 41-åringen.

Sorab Abolfathi gjør en pause. Ikke en kunstpause for fortellingens skyld, men en pause når tankene går mer enn 20 år tilbake i tid. Han lar oss forstå at torturen ikke bare har satt arr på kroppen hans, men også sår på sjelen. Sår som ikke kan gro helt.

Bedre å dø på flukt, enn i fengsel

— Jeg forstod at jeg måtte rømme landet. Etter en flukt gjennom flere dager og netter kom jeg til Tyrkia, hvor politiet tok meg. De lovte å ikke sende meg tilbake hvis jeg kom meg videre fra Tyrkia innen to uker. Den eneste muligheten for meg var å betale en menneskesmugler, forteller Sorab.

— Jeg, og rundt 70 andre i min situasjon, ble stablet i en liten båt, og vi seilte mot Hellas. Da kom vi ut i et uvær og folk ble redde. Skrek. Vi trodde vi skulle dø. Til meg kom det en tanke om at hvis jeg druknet der ute i bølgene, så var det å foretrekke framfor å dø i fengselet, sier pizzabakeren på Adamstuen.

— Lykkes med hardt arbeid

— Det har hele tiden vært et mål for meg å skape meg en ny hverdag i Norge, med min egen bedrift. Jeg kom hit i 2000, og det har ikke vært lett å komme dit jeg er nå, men jeg mener at hvis du prøver hardt nok, så vil du til slutt kunne lykkes, sier 41-åringen.

Live Glesne Kjølstad og Sorab Abolfathi fikk full respons hos nabolaget på Adamstuen, da Louis Pizza åpnet i oktober. Foto: Live Glesne Kjølstad
Live Glesne Kjølstad og Sorab Abolfathi fikk full respons hos nabolaget på Adamstuen, da Louis Pizza åpnet i oktober. Foto: Live Glesne Kjølstad

Et arbeidsjern

— Norge er mitt hjemland nå. Det norske samfunnet er et godt samfunn. Jeg konverterte til kristendommen for noen år siden, forklarer han.

Sorab Abolfathi studerte psykologi i Iran da han ble arrestert. I Norge tok han elektrofag-utdannelse samtidig som han jobbet.

— Det er utenkelig for meg å skaffe penger til livets opphold på andre måter enn å arbeide, sier Sorab.

— Det er en av mine grunntanker, at du må arbeide. Jeg fikk vaskejobber til 40 og 50 kroner timen. Under dårlige arbeidsforhold. Uten ferie og andre goder som en skal ha ifølge norsk lov. Beklager, men det var min mulighet til å spare opp noen penger.

God hjelp fra nabolaget

Lillebror Abbas kom over det ledige lokalet i Ullevålsveien. Gjennom sin søster, og via livets tilfeldigheter, kom så Sorab Abolfathi i kontakt med Live Glesne Kjølstad (40). Gjennom det bekjentskapet ble drømmen om et eget firma og et eget pizzabakeri en realitet.

I krysset mellom Stensgata og Ullevålsveien fant Abolfathi et egnet lokale for pizzasjappa si. Foto: Anders Høilund
I krysset mellom Stensgata og Ullevålsveien fant Abolfathi et egnet lokale for pizzasjappa si. Foto: Anders Høilund

— Jeg var så heldig at jeg møtte Live Glesne Kjølstad. Hun har hjulpet meg veldig mye. Her har det vært kiosk tidligere, men lokalet var i dårlig forfatning, så før vi kunne starte opp med å bake pizzaer her, måtte vi pusse opp grundig.

— Da vi åpnet i oktober var det kø utenfor her hver dag. Før jul var vi oppe i 120 pizzaer om dagen. Dette er en italiensk pizza. Alt blir laget fra bunnen her. Råvarene får vi Italia. Vi vil lage så god mat som mulig, forteller Abolfathi.

— Sorab Abolfathi er ekstremt hardtarbeidende. Jeg visste ikke hvor flink pizzabaker han var før jeg så ham i sving. Vi har fått hjelp fra nabolaget på Adamstuen til flere praktiske ting. Nabolaget var klar for en god pizzabaker, og det har de fått, sier Live Kjølstad, som står som eier av Louis Pizza på Adamstuen.

Powered by Labrador CMS